Sommarläsning 2023

Personalen på biblioteken delar med sig av sin tänkta läsning i sommar.

Åza Sjöstam, Tegsbiblioteket

 1. Märket

  Av: Fríða Jóhanna Ísberg

Anton Bergvall Kalén, Sveriges depåbibliotek och lånecentral

Blir många böcker på K i sommar av någon anledning:

 1. Kirke

  Av: Miller, Madeline

Johanna Dahlgren, Hörneforsbiblioteket

Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Detta är fjärde delen i Vikingaserien som är en trovärdig och spännande skildring av livet på 800-talet. I den här boken har Rindi, Ormika och trälen Disa tagit sig från Gotland till Miklagård för att byta pälsskinn. Övriga delar är Havets hundar, Vinterkrigare och Offergudar

Skolan för goda mödrar av Jessamine Chan
Frida Liu gör misstaget att lämna sitt lilla barn ensam en stund och blir påkommen av staten. Om hon vill behålla vårdnaden om sin dotter måste hon gå med på att omskolas på en särskild skola.för dåliga mödrar. För någon som älskar dystopier känns denna bok som ett måste.   

Abow av Nora Khalil
Äntligen får vi återigen träffa Rayan och hans kompisar i Alby när de nu går på gymnasiet. Föregångaren Yani är en av de bästa ungdomsböcker jag läst på länge. Gripande och roligt med ett fantastiskt språk. 

 1. Abow

  Av: Khalil, Nora

Elenor Lindberg, Vännäsby bibliotek

Eftersom jag drabbats hårt och skoningslöst av odlarfebern kommer min sommarläsning till stora delar att bestå av böcker om hur jag bäst frösår, omkultiverar, planterar ut växter, håller fritt från ogräs och skadedjur, skördar och tills sist tar hand om allt jag skördat:

Självhushållning av John Seymour
Detta standardverk som på ett mycket torrt och precist sätt visar vägen till den perfekta odlingen.

Odla i pallkrage av Eva Robild
Även om mitt intresse för odling är stort så är kunskapen ännu liten och det känns skönt att börja med ett lite mindre format som pallkragen.

Grönsaksodling av Lena Israelsson
Med sitt lugna pedagogiska tilltal får Lena Israelsson till och med en rookie som mig att tro att jag kan lyckas.

Skillnadens skörd av Sara Bäckmo
Ja vad gör en då med all skörd som odlingarna förhoppningsvis ger? Sara Bäckmo har lång och gedigen erfarenhet av att förvandla trädgårdens frukter till mat.

Taylor och Surtanten av Jenny Neikell och John Taylor 
Ett odlingsproffs och ett fermenteringsproffs slår sina kloka huvuden ihop, detta kan inte bli annat än bra.

Skörda, lagra, laga av Johannes Wätterbäck och Therese Lundén
Farbror Grön kallar sig denna författarduo på nätet där många i min närhet upptäckt deras kunskaper, som tur var har vi även deras bok på biblioteket.

Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek

Som obotlig frankofil ska jag drömma mig bort till Frankrike med dessa titlar:

Den franske fotografen av Natasha Lester 
Utspelar sig både i det under andra världskrigets ockuperade Frankrike och i nutid i ett franskt slott. Jag vill bara hänga där.

Vingården mellan berg och hav och Croissants till frukost av Annika Estassy.
Båda handlar om kvinnor mitt i livet som av olika anledningar vill förändra sitt liv och flyttar till Frankrike för att börja om. Jag har redan läst flera liknande av andra författaren, men det gör inget när språket och miljöbeskrivningarna är bra. Då får jag ju vara där ytterligare lite till.

Je m'appelle Agneta, Au pif och Au revoir Agneta av Emma Hamberg
På samma tema är dessa titlar som jag äntligen ska få tid att läsa. Det ser jag mycket fram emot. Och så får jag chansen att laga lite fransk mat.

Sébastiens franska kokbok och Le bakbok av Sébastien Boudet
Bakning på franskt tema. 

Tyvärr kommer jag nog inte hinna mer, semestern är ju alltid kortare än man tänker sig. Med de här på läslistan tänker jag att sommaren får bli hur den vill för jag kommer ändå vara i solen och värmen i Frankrike.

Maria From, Vännäsby bibliotek

Fyra av titlarna jag samlat på mig inför sommaren har tema historiska romaner med kvinnor i huvudrollen: Den röda adressboken av Sofia Lundberg, Räkna hjärtslag av Katarina Widholm, Kvinnan med stjärnan av Pam Jenoff och Den tyska hustrun av Kelly Rimmer

Som Helén Forsberg skriver är semestern alltid kortare än man tänker sig men kanske att jag klämmer in någon mysdeckare också, eller istället, i form av Marianne Cedervalls Låt det som varit vila eller en renodlad thriller av John Ajvide LindqvistSkriften i vattnet.

Malin Granberg, Sävarbiblioteket

I min hög finns än så länge Det sista han sa av Laura Dave (redan läst, mycket spännande), Den glömda kokboken av Christoffer Holst och Sarek av Ulf Kvensler

 1. Sarek

  Av: Kvensler, Ulf

Annika Kimmel, Sävarbiblioteket

På min lista står ett antal titlar. Får se vilka det blir.

 1. Sly

  Av: Strömberg, Sara

Maria Engström, Tegsbiblioteket

Ovanjorden av Mikael Berglund
Årets vinnare av Sveriges Radios romanpris.

I robot av Isaac Asimov
Läser varje sommar en klassiker, och denna känns just nu extra aktuell med tanke på den articifiella intelligensens framfart.

Gideon the ninth av Tamsyn Muir
Episk science fantasy med lesbiska nekromantiker som svingar svärd i rymden. 

Katarina Bodén, Skolbibliotekservice

Kurt och fisken av Erlend Loe 
Den vill jag läsa högt för mina brorsbarn och ser fram emot att skratta tillsammans:-)

Sommarboken av Tove Jansson
Jag har länge tänkt läsa denna klassiker och nu är det dags!

Fjärilshjärta av Moa Backe Åstot
Har inte läst henns debut (ännu) men den här verkar också jättebra.

Catrine Avander, Umeå stadsbibliotek

En gammal crazy fantasy jag bara måste läsa efter att ha sett omslaget till 2018 års upplaga : Thud! av Terry Pratchett.

Naturligtvis en (minst) dystopisk roman : En bättre värld av Anthony Doerr.

Och en samling med afrikansk fantasy och SF: Africa Risen.

 1. Thud!

  Av: Pratchett, Terry

Anna Sahlén, Minabibliotek

Jag tänker försöka mig på Ulysses. Sen planerar jag att läsa Mark E Smiths biografi Renegade och Hanna Nordenhööks Underlandet, om det hinner blir min tur i reservationskön. Det blir nästan alltid en Agatha Christie också. Jag läser dem i samma takt som hon skrev dem, 1-2 om året. Kanske The man in the brown suit som jag hittade på en återvinningscentral i våras. 

Moa Wållberg, Nordmalings bibliotek

Och A soul of ash and blood av Jennifer L. Armentrout. Jag sträckläste hela serien i våras och går nu och väntar på att den ska ges ut i juli! 

Tommy Bildström, Nordmalings bibliotek

Min sommarläsning ett invecklat projekt. Jag längtar mycket efter att läsa men är ganska less på min jobbpersona. Därför planerar jag att läsa gamla saker som inte har något som helst med jobbet att göra: Hummelhonung av Torgny Lindgren, Huggarna av Roy Jacobsen bok och eventuellt Furst Nids förbannelse av Stephen R. Donaldson. Det kan också bli något helt annat. 

Den gemensamma nämnaren är nostalgi och att jag befinner mig i någon sorts medelålderskris. Jag återvänder tydligen till läsupplevelser från gymnasiet i år. På det temat funderar jag på att läsa om Old man's war av John Scalzi. Den utspelar sig i en framtid där Indien och Kina (med flera) koloniserat rymden och när pensionärer i västvärlden uppnår en viss ålder så får dom chansen att strida för kolonierna mot nån rymdvarelse eller vad det nu var. Jag älskade den som ung men kanske ser den på ett annat sätt nu när jag är närmre rekryteringsåldern?

Jag har fått lite försiktig kritik från mina kompisar som är väldigt inne på skräck. Tydligen borde biblioteken ha lite mer Thomas Ligotti och absolut mer Laird Barron på biblioteket. 

Min lista på facklitteratur består av Liv 3.0 av Max Tegmark, Början på allt av David Graeber och David Wengrow samt Vad är verkligt? av Adam Becker. Jag vill föra till protokollet att jag är något skeptisk till samtliga. Max Tegmark har gjort några stolliga uttalanden,. Jag har skummat i Adam Beckers bok och gillade egentligen inte alls kapitlet om Schrödingers katt och Början på allt känns lite som ännu en ideologisk historierevision. Jag brukar gilla sånt men jag håller mig lite skeptiskt tills jag läst dem.

Emil Enbuska, Mariehemsbiblioteket

Mitt och min sambos Sjöwall/Wahlöö-läsprojekt fortgår. Härnäst Brandbilen som försvann, den lär slukas. Journalisten Johann Haris Stolen focus, om varför vi alla känner att vi inte kan hålla huvudet på ett spår, har jag redan hunnit börja på, den kan varmt rekommenderas (liksom, för övrigt, hans förra bok om depression)! Kommer på svenska i december. Helt orelaterat till den bokens ämne blir sommarens övriga läsning kanske lite för omfångsrik, och kanske lite för spretig.

Två böcker tänker jag att jag låter låntagarstammisar bestämma i år. Det fick bli Lavie Tidhars thriller Maror, och något av Barbara Kingsolver. Låntagaren menade att man kan läsa nästan vad som helst av Kingsolver, men tyckte att en bra plats att börja på är debuten The bean trees, om en kvinna som plötsligt får ett okänt barn i sin famn att ta hand om.

Har jag några halvtimmar här och där på kvällstimmarna, så bläddrar jag gärna i Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmssons Drakar och demoner: det största äventyret, om spelet Drakar och demoner, skapandet av den, personerna bakom och samhället de levde i. Den boken ser ut att vara ett generöst överflöd!

Och sen har jag snackat om, och tänkt så mycket på Daniel Abrahams Long price quartet-serie, så då ska jag banne mig läsa om första boken. Helt klart bland det absolut bästa fantastikgenrerna har att erbjuda!

Och så är risken att jag kommer att försumma Madeleine Millers Circe, trots att den ska läsas till en cirkel jag är med i. Den fastnar liksom inte alls.

 1. Maror

  Av: Tidhar, Lavie
 2. Circe

  Av: Miller, Madeline

Eva Gustafsson, Umeå stadsbibliotek

I år fruktar jag att högen med planerad sommarläsning är så stor att den utvecklar inre organ, dunkla begär och artificiell intelligens för att slutligen kväva mig i sömnen. Men ett urval då:

 1. Troll

  Av: Daugbjerg, Rasmus

Läser också De tar allt i från mig av Linda Jones, Älven av Rosa Liksom, Fascismens födelse av Eskil Fagerström, Härlig är jorden av Mats Söderlund och det mesta av romancedrottnngen Simona Ahrnestedt inför författarbesök på Väven i höst. 

Foto: angri18/Bigstock 

Våra texter

 1. Böcker av årets sommarpratare

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Sommar i P1 bjuder som vanligt på flera författare och andra yrkesmänniskor som skrivit böcker om sina områden.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 14 juni 2023