Sommarläsning
Bibliotekens personal delar med sig av sin planerade sommarläsning. En inspirerande blandning som innehåller bladvändare, omtalade böcker och klassiker. En hel del fantastik också.
Jenny Lundgren, Umeå stadsbibliotek
Jag fortsätter på mitt tema att vara mellan tjej och kvinna och läser Åsnesommar av Andrea Abreu. I sommar hade jag också tänkt läsa den svenska klassikern Barnens ö av PC Jersild. Slutligen blir det Efterklang av An Yu som vi ska läsa i en bokcirkel.
Annika Kimmel, Sävarbiblioteket
Jag tänker äntligen läsa "Silverstrupen" av Siri Pettersen som jag väntat på sedan jag läst ut första delen i "Vardari"-serien för några år sen. Dessutom har jag tänkt läsa Mot kollapsens hjärta, tung läsning om tillväxtens slut och civilisationens sammanbrott av Jonathan Jeppsson. Har även planen att läsa Jane Harpers Exiles. Blir alltså en salig blandning av young adult fantasy, fakta och deckare. Kan tillkomma fler titlar efter smak, tycke och tid :-)
Åza Sjöstam, Tegsbiblioteket
I sommar är min plan att läsa ett par klassiker, nämligen Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf och Räddaren i nöden av JD Salinger. Jag hoppas också hinna läsa Far inte till havet av Elin Anna Labba (men det är så lång kö på den).
Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Jag har fått höra att Systrarna av Jonas Hassen Khemiri ska passa som sommarläsning och snabbt fånga sin läsare. Och efter att ha läst en artikel om Percival Everett där han framstod som en ödmjuk person med ett briljant författarskap vill jag också läsa någon av hans böcker och har lånat The trees. Jag ser också fram emot fysikern Ulf Danielssons nya bok En sekund i evigheten och andra betraktelser som är omarbetade texter utifrån hans medverkan i Sveriges radio ("Vinter i P1" och "Tankar för dagen").
Katarina Bodén, Skolbiblioteksservice
Jag har sommarlånat Alla är barn av Britta Persson. Min brorsdotter gillar poesi, så jag vill läsa den boken med henne. På semestern vill jag också ha en bladvändare och har valt Inget av det här är sant av Lisa Jewell. Sedan ser jag fram emot Fjällvandring åt helvete av Are Kalvø.
Maria Engström, Tegsbiblioteket
Elenor Lindberg, Vännäsby bibliotek
Här kommer några titlar som jag tänker läsa i sommar:
Far inte till havet av Elin Anna Labba,
Stegar av Elin Willows
och de tre första delarna av Om uträkning av omfång av Solvej Balle.
Min klassiker i sommar blir To kill a Mockingbird av Harper Lee.
Anna Östman, Minabibliotek.se
Jag blev eld och lågor när jag såg Sveket vid Faxälvens strand av Joakim Broman på en skylthylla i våras, eftersom jag har kopplingar till området. Sedan såg jag att den är utgiven på Timbro förlag och fick genast en dålig smak i munnen. Jag har inte mage att ta mig an den och lämnar över hela förlagets läsning till eventuella Ayn Rand-fans där ute.
Jag har två skojiga kokböcker på lut också. En som jag kan tänka mig att läsa från pärm till pärm, Sveriges landskaps måltider med text av Christian Daun. Den andra heter The food substitutions bible av för mig helt okände David Joachim, men med förord av den betydligt mer bekante livsmedels-nörden och stjärnkocken Kenji López-Alt. Den ser jag också fram emot att ge i present till någon i min närhet som jag hoppas inte läser detta.
Det blir minst en fantasy också, Ship of magic av Robin Hobb. Den utspelar sig i samma fiktiva region som hennes tre första romaner, men har ett annat persongalleri. Sedan finns det ytterligare två böcker om samma skepp som jag kan tänka mig blir bra som kvällsläsning på en sval balkong i sommar.
Maria Nergård Marklund, Mariehemsbiblioteket
Jag kommer att fortsätta att läsa deckarna om Ruth Galloway av Elly Griffiths. Det finns ett gäng och jag ska nu ta mig an del 6. Hon är arkeologen, som tillsammmans med kommissarien Henry Nelson, löser mordfall med arkeologisk koppling på den engelska landsbygden. Det är lagom läskigt och miljöskildringarna tillför något extra. Och handlingen kompliceras yterligare av att Ruth har fått barn med kommissarien Henry som är gift.
Sticka svenska vantar av Karin Kahnlund är ny stickbok som redan känns som en klassiker. I den ska det bläddras massvis och om sommaren räcker till så ska jag sticka något ur den.
Eftersom jag läst två tidigare böcker av Axel Lindén och gillat så forsätter jag med hans senaste bok Hästen.
Lennart Kihlberg, Umeå stadsbibliotek
Jag har redan börjat på en av böckerna som hör till min sommarläsning, Legionärerna av P O Enquist, som jag äntligen kommit mig för att läsa. Temat är baltutlämningen 1946. En skamfläck i Sveriges nutida historia som vi sent omsider bad om ursäkt för 1994.
Två fackböcker som jag har tänkt ta mig an är dels Det (o)tänkbara kriget av Kevin Rudd. Han är Australiens ambassdör i Washington och har också under två perioder varit deras premiärminister. Boken handlar om USA och Kinas alltmer skakiga relation samt vad konsekvenserna kan bli om en allvarlig konflikt uppstår.
Den andra fackboken är På engelska förstår jag ungefär av Ola Håkansson (inte han från Secret Service) som tar upp den ökade andelen engelskspråkig litteratur i undervisningen på svenska universitet och i samband med det vår hybris angående detta. Att vi tror oss vara så bra på engelska men i själva verket inte alls fångar upp alla viktiga nyanser.
På sommaren brukar jag också vanligtvis försöka läsa om en SF-klassiker. Om tiden medger det siktar jag på Solaris av Stanislaw Lem.
Johannes Larsson, Ålidhemsbiblioteket
Jag har sommarlånat många böcker så det finns att välja på beroende av humör och hjärnskärpa. Jag ser bland annat fram emot att läsa Henri Bergsons Tiden & den fria viljan som kom i nyutgåva 2022 och Lina Nordquists senaste roman Tigerkakshjärta då jag tyckte hennes debut, Dit du går följer jag, var briljant skriven samtidigt som den var gripande och hemsk.
I övrigt lär det mest bli fantasy där jag börjat med The Vagrant, första boken i en trilogi av Peter Newman. Trots att jag brukar få allergiska utslag av historier med för tydliga, övermänskliga hjältar som inte räds någon fara känns denna mycket lovande och språket kräver också viss eftertanke vilket jag gillar.
Frida Rönnbäck, Umeå stadsbibliotek
Magnus Kronlund, Umedalens bibliotek
Böckerna som jag eventuellt kommer att läsa är:
Anette Lindström, Umeå stadsbibliotek
Efter många års ofantlig tröghet har jag äntligen fått bra snurr på läsandet igen. Så just nu läser jag Elin Willows Stegar och Amanda Hellbergs När blåklinten blommar. På vänt därefter ligger Sigge Eklunds Gruppen, Andrew McMillans Synd och Annika Norlins Stacken. Titlar bestående av ett enda ord är uppenbart trenden.
Jag kommer bläddra fram och åter och titta på Harris Reeds vackra kläder i boken Fluid samt har tänkt att jag ska ta en närmare titt på Mary Olivers och Charles Bukowskis gamla poesi. Om tiden räcker till. Annars kommer det ju en läshöst också.
Moa Broström, Umeå stadsbibliotek
Helen Forsberg, Robertsfors bibliotek
Förra året satsade jag på att resa till Paris i böckernas värld. En av de bästa böckerna då var Natasha Lesters Den franske fotografen men jag tyckte också mycket om Sarah Morgans En sommar i Paris. Så i år tänkte jag satsa på att läsa flera av dessa författare. Jag ser särskilt mycket fram emot Natasha Lesters Den hemliga gåvan och Sarah Morgans Den bästa sommaren. Men jag måste också bryta av med lite deckare och då blir det Maria Lang som skrivit perfekta sommardeckare, bland andra Mörkögda augustinatt.
Frida Sundling, Biblioteksbussen
Jag ska försöka ta mig an Solvej Balles Om uträkning av omfång, Yellowface av Kuang R.F, Ghosts av Dolly Alderton, Hon som blev kvar av Riley Sager och Doppelgänger av Naomi Klein.
Emil Enbuska, Mariehemsbiblioteket
Det blir nog lite splittrad läsning i sommar.
Delvis har jag tröttnat på fantasy, åtminstone i den betydelsen att redaktörerna verkat ge upp. De släpper igenom för många sidor, för många delar i serier, och dessutom för undermåligt språk. Istället har jag sista året läst sword and sorcery. I sommar läser jag C.L. Moores rödhåriga hämnerska Jirel of Joiry.
I motsats till vad jag skrev ovan ska jag också läsa fantasy. En nackdel med jobbet är att åtminstone jag känner ett tryck på mig att läsa väldiga mängder, och att jag därför håller tjocka böcker ifrån mig av något slags stresskäl. Lite samtalsterapi med kollegor kan hjälpa, så därför blir det i sommar äntligen dags att kliva in i Robin Hobbs 16 böcker långa mastodontserie, med början i Assassin's apprentice.
Dessutom släpper Christopher Buehlman för tusan andra delen i Blacktongue thief! Måsteläsning om man gillar empatiskt författarskap, och kvalitet i övrigt!
Jag tror också att jag, efter samma terapisamtal, bestämt mig för att sjunka in i relativ feelgood, och ska läsa om Terry Pratchetts böcker om häxorna på Skivvärlden, den här gången på engelska. Börjar med Wyrd sisters.
Så slinker nog någon skräckis med av bara farten, vet inte vilken än. Och någon scifi, kanske en klassiker.
Eva Gustafsson, Umeå stadsbibliotek
Anna Karenina del I (i den bästa av världar, med de lydigaste av sommarlovslediga barn, hinner jag med båda delarna) av Leo Tolstoj, i Ulla Roseens fina översättning.
Voksbarnet av Olga Ravn, eller Vaxbarnet som den svenska översättningen heter, om den hinner komma innan semestern är över - annars får jag öva på min danska som blivit rätt lidande av att lämna SKåne för Västerbotten.
Hela "Cities of the interiror"-serien av Anais Nin - läste underbara Spion i kärlekens hus och upptäckte att den tydligen var del fyra i en serie om fem, så nu ska jag ta mig an dem i rätt ordning!
Inför höstens program på Umeå stadsbibliotek vill jag också hinna läsa Ebba Witt Brattströms biografi om Harry och Moa Martinsson, Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd, Elin Anna Labbas romadebut Far inte till havet och Channa Riedels uppmärksammade diktsamling Karlsbad, för att nämna några.
Tommy Bildström, Nordmalings bibliotek
Jag har vältrat mig i nostalgi hela 2024. Jag läste igenom den första trilogin om krönikorna om Thomas Covenant, Den klentrogne av Stephen R. Donaldson. En fantasyserie som jag läste som 19 åring och som jag då älskade. I sommar fortsätter jag kanske på nästa trilogi i samma serie men tänkte också ta mig igenom några böcker i Douglas Adams Liftarens guide till galaxen-serie.
Jag har alldeles nyss läst igenom PC Jersilds bok Geniernas återkomst och blev så till mig att jag genast var tvungen att läsa Den femtionde frälsaren av samma författare. Min favoritbok av PC Jersild är En ensam själ som handlar om en hjärna som bor i en burk. Mycket bra. Rekommenderas. Jag ska nog läsa den igen i sommar.
Det är inte bara att jag är gammal. Det är också ganska mycket gammalt som ompacketeras som nytt. Rött uppror av Pierce Brown får en nyutgåva men även Mörkrets vänstra hand av Ursula K. Le Guin fick en nyutgåva förra året. Det kanske är något för en gammal man som vill känna sig ung?
Det är några moderna böcker på min läslista dock. Mörkret och människan, Om svarta hål och vår plats på jorden av Jonas Enander, för att jag just läst Utomjordiskt: De första tecknen på intelligent liv av Avi Loeb. Trekropparsproblemet av Liu Cixin, för att jag inte iddes läsa den på engelska. Novellsamlingen Så du vill ha det mörkare av Stephen King för att jag alltid brukar klämma in minst en skräckbok under sommaren. Alternativ två är Silver Nitrate av Silvia Moreno-Garcia. Yellowface av R. F. Kuang, en litterär thriller om bokbranschen, kulturell appropriering och cancelkultur. Kanske varvar jag den med The Yellow king av Robert W. Chambers om jag får för mig att köra på färgtema.
Lena Grönlund, Ålidhemsbiblioteket
I sommar planerar jag att läsa: Inyenzi eller Kackerlackorna av Scholastique Mukasonga som handlar om tiden som ledde fram till folkmordet på tutsierna 1994.
Sälflickanav Annika Thor är jag nästan klar med nu men den får också räknas till sommarläsningen. Det är något med den, karaktärsporträtten tror jag och beskrivningarna av grupptillhörighet och gruppdynamik, som påminner om Stacken av Annika Norlin, en annan bok jag tyckte mycket om.
Kuben av Skellefteåbon Nils Lundkvist har jag haft på min läslista ganska länge nu. Jag har påbörjat den och det känns som att den utspelar sig i ett Sverige långt tillbaka i tiden, samtidigt som den är en framtidsskildring och varning om vad som kan ske i framtiden om vi tillåter det.
Jag vill också läsa klart Mikael Niemis Sten i siden. Den har ett språk som påminner mycket om magisk realism och det älskar jag. Berättelsen utspelar sig dels i Tornedalen under arbetsrörelsens utformning och start och dels i ett nutida Norrbotten.
Elin Labbas debutroman Far inte till havet har jag faktiskt införskaffat då det är lång kö på den. Ser verkligen fram emot att läsa den. Den handlar om samiska byar som dränkts i vatten till följd av utbyggnaden av vattenkraften. Elin Labba besöker Ålidhemsbiblioteket den 27 augusti, klockan 18.30. Biljetter till författarbesöket bokas från den 5 augusti.
Bild: angri18/Bigstock