Sommarön

En hel vecka på en ö, utan wifi och med utedass. Limpan är inte jättepeppad. Men så träffar hon Josefina, och plötsligt blir det både roligt och lite läskigt.

Av: Holmström Degerman, Anna
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

Limpan ska vara hos morfar på hans sommarö. Linnea skulle också hänga med men så fick hon en hundvalp! Gissa om Limpan är avundsjuk. Veckan hos morfar känns inte som någon jätte-hit. Utan el, wifi och Linnea, och med utedass.

Morfar har gjort i ordning ett fint rum till Limpan. Han fixar ett jättestort traktordäck, som en superstor badring att flyta omkring på. Hon får bara inte flyta iväg för långt, säger morfar. En bit bort ligger en annan ö, Lillskär.

En sommarkompis

Så träffar Limpan Josefina som bor på andra sidan ön. Allt blir mycket roligare nu. De badar och guppar på traktorbadringen och åker på utflykt.

Josefina kan massor med spökhistorier. En om att någon på Lillskär skriker klagofullt på natten, en plågad själ, en varelse i yttersta sorg och svårmod. Och faktiskt har Limpan också hört klagande skrik. På natten.

I hemlighet, så att inte morfar ska ana något, planerar flickorna att åka till Lillskär och spana på spöket.

Perfekt sommarbok

Anna Holmström Degerman har skrivit en underbart härlig sommarbok. Där finns vardag, morfarsminnen, vänskap och spökspänning. De fina bilderna har Monika Forsberg gjort. Boken passar utmärkt att läsa högt eller läsa själv. Jag har provat båda.

Läs också

  1. Snöret, fågeln och jag

    Av: Karlsson, Ellen Tipsat av: Annika Edlund

    Selma är kvar på landet med mormor och morfar. Det är mysigt och bra men ibland pickar en fågel i bröstet. Den retas och säger att hon är tråkig som inte har någon bästis. Att hon är dålig som inte kan simma. Skönt då att få en kompis som Snöret.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 5 augusti 2019