Som små barn

Vuxna på flykt från vuxenlivet i en kärleksfullt satirisk roman. Moderna människor som egentligen har allt de kan önska, men som ändå hoppas att något spännande ska bryta igenom vardagsbestyren och ge mening åt det hela.

Livet med småbarn är monotont och allt utom glamouröst. De båda paren Richard och Sarah, samt Todd och Kathy gör dock sitt bästa för att ge sina barn en trygg uppväxt i förortsområdet.

Passionerat möte i lekparken

Sarah är en misslyckad akademiker som stadgat sig med en medelålders make. Den filmstjärnesnygge Todd slarvar bort chans på chans att klara sin advokatexamen. När Todd och Sarah möts i lekparken en vanlig tråkig dag klickar det till och de står
plötsligt omslingrade i en het kyss. Är deras förhållande början på något nytt eller bara en flykt från det trista faktum att de blivit vuxna och att valmöjligheterna i livet bara blir färre och färre?

Under tiden ägnar sig Sarahs make, Richard, åt andra verklighetsflykter framför datorn där han borde sitta och arbeta. Gång på gång halkar han in på Slampiga Kays hemsida där han drömmer sig bort med den ena sexiga bilden efter den andra. Men han behöver hela tiden mer och mer för att bli upphetsad.

Cyniskt men varmt

Tom Perrotta skriver om en småsorglig verklighet som nog de flesta känner igen i sina mer cyniska stunder. Om den moderna människan som egentligen har allt hon kan önska, åtminstone i materiellt hänseende, men liksom ändå inte kan låta bli att hoppas att det ska finnas något mer, något äkta, något spännande som ska bryta igenom vardagsbestyren och ge mening åt det hela.

Satiren blir aldrig elak eller tröttsam. Det är lätt att tycka om nästan alla inblandade och förstå deras motiv till att ta sig till även de mest desperata påhitt, och skrattet är aldrig långt borta.

Boken har också blivit en kritikerhyllad film, Little Children, med bland andra Kate Winslet och Jennifer Connelly i rollerna. Tom Perrottas roman Lektioner i avhållsamhet finns också översatt till svenska.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 17 mars 2013