Som eld

En sommar i skärgården träffar Anna och Lollo varandra. Det här är en riktig feel good-bok, med viktiga teman.

Av: Lövestam, Sara
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2015
Låna

Anna och Lollo tillbringar sommaren i Stockholms skärgård. Lollo i det stora hus som familjen just har köpt för 14 miljoner och Anna i den lilla stuga som hon och hennes pappa haft hela hennes liv.

Tjejerna lever i skilda världar men är kanske mer lika än de tror. En kväll träffas de på bryggan och Lollo följer med Anna när hon ska lägga ut nät. Efter det träffas de mer och mer, men i hemlighet.

De börjar tycka om varandra som mer än bara vänner. Men ska Lollo våga berätta för sina föräldrar om Anna? Inte bara att det är en tjej men också att det är dottern till fyllot som fixade deras båt.

Klasskillnader och självkänsla

Som eld beskriver klasskillnader genom hur Anna och Lollos familjer ser ner på varandra. Lollos föräldrar pratar om Annas pappa som ett fyllo, antagligen någon sorts vaktmästare. Annas pappa pratar om Lollos familj som rikemansbarn, fint folk med en tomt stor som en golfbana.

Det handlar också om att våga vara sig själv. Lollo vill vara med Anna men vågar inte berätta om henne för sina föräldrar. Hon intalar sig själv att hon gör rätt när hon slutar prata med Anna, att svåra val är något som hör till att bli vuxen.

Feel-good i härlig sommarmiljö

Trots bokens viktiga teman är den en feel good-bok, perfekt att läsa på sommaren eller när du önskar att det var det. Handlingen utspelar sig framför allt på en ö i Stockholms skärgård och miljön skapar en känsla av frihet. De vackra miljöbeskrivningarna förhöjer läsningen och passar perfekt in i berättelsen om Anna och Lollos första riktiga kärlek.

Jag har tidigare läst några av Sara Lövestams grammatikböcker och verkligen tyckt om dem, men det här var den första av hennes skönlitterära böcker jag läste. Den överträffade mina förväntningar och jag tänker fortsätta läsa hennes böcker.

Läs också

  1. Du, bara

    Av: Ahlund, Anna Tipsat av: Alex Bergström

    Kärlek har kanske ett eget liv, så är det i alla fall i Johns värld. Att han och Frank är homosexuella är inte det största problemet.

  2. Juli

    Av: Kjeldset, Tania Tipsat av: Åsa Zetterström

    Sommarlov på en idyllisk ö men inget är så enkelt som det verkar på ytan. Elins bästis är ingen bästis längre och Kato kämpar för att dölja sin hemlighet när han och Elin blir förälskade.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Thea Norstedt, praktikant på Grubbebiblioteket den 19 november 2020