Snille & smak

Vansinniga infall, absurditeter och ren och skär dumhet slåss om utrymmet i denna hysteriskt roliga bok.

Komikerna Valle Westesson och Kringlan Svensson fascineras som många andra av internetforumet Flashback. Forumet som nästan blivit en svensk institution på nätet skryter med att inte tillämpa någon som helst censur. Här får det extrema, icke politiskt korrekta och det rent ut sagt sjuka ta plats – samt en hel massa skvaller.

Galna infall ventileras

Den som inte kan behärska sin nyfikenhet över vem den senaste ”tv-profilen” eller ”idrottsstjärnan” som råkat i klammeri med rättvisan är kan alltid lösa sitt dilemma på Flashback. Här finns svar på allt. Sen är det upp till var och en hur mycket man ska våga lita på svaren.

Herrarna Svensson och Westesson har i alla fall vaskat fram en samling guldkorn från Flashback – diskussionstrådar av det lite snällare slaget, där det ena galna infallet efter det andra får komma upp till ytan och ventileras. För att nämna några exempel, hur gör man eget pulvermos? Finns det bra tips på hur man kan bygga ett utedass på sin balkong?

Vad händer när man tryckt i sig 900 gram lagerblad för att få ett rus? Är det lagligt att bygga dödsfällor i sin lägenhet (för att slippa komma ihåg att låsa dörren)? Finns det något sätt att bli tillfälligt blind i cirka två veckor för att få prova hur det känns? Och så vidare.

Underhållande kommentarer

Kanske är det en fördom hos mig som läsare, men det är lätt att få känslan att många av diskussionsstartarna är män. På något vis blir det då ännu roligare att bokens författare konsekvent kallar alla Flashback-skribenter för ”hen”.

Ja, kommentarerna från Valle Westesson och Kringlan Svensson är minst lika roliga som själva inläggen i sig. Till skillnad från många (om än inte alla!) av inläggsskrivarna behärskar Svensson och Westesson konsten att formulera sig ironiskt och elegant, och de bygger ett spirituellt sammanhang runt det obearbetade tankegodset från forumet som ger ytterligare en komisk skjuts.

Känsliga själar varnas, men alla älskare av rå humor viker sig garanterat dubbla när de läser Snille och smak.

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Människor som har haft fel

Av: Lind, Kalle Tipsat av: Sonja Viklund

Mänskliga missförstånd, klantigheter och rent storhetsvansinne radas upp av den alltid like ironiske Kalle Lind. Elak humor när den är som bäst.

Människor som gått till överdrift

Av: Lind, Kalle Tipsat av: Sonja Viklund

Är det att gå till överdrift att samla på sig 36 000 VHS-kassetter? Att ägna sitt liv åt att försöka bekämpa rockmusik eller att dricka sig till döds genom ett överintag av kaffe?

Målgrupp:

Tipsat av: Sonja Viklund den 21 januari 2014