Snabbköpet Rastlös

En originell och mycket rolig bok om den tappre före detta korrekturläsaren A. Tearles kamp mot ett växande kaos.

Berättelsen utspelas i Sydafrika, åren efter ANC:s maktövertagande. Bokens huvudperson är en pensionerad korrekturläsare av telefonkataloger. Han är inte en motståndare till den samhällsförändring som sker, men han avskyr den oordning som har uppstått. En stor del av berättelsen utspelas på det gamla fina Café Europa, stamställe för huvudpersonen och hans vänner. Caféet ska byta ägare och göras modernare, med lattemaskin och pizza. En avskedsfest planeras, där huvudpersonen tänker sig genomföra en stor tävling - i korrekturläsning!
 
Den här boken var en verklig överraskning. Huvudpersonen är en gripande figur, som kämpar med sin motivation inför tävlingen och med sin förargelse över den oordning som breder ut sig. Men framför allt är detta en mycket rolig bok, kanske den roligaste jag någonsin läst.
 
Bokens titel, "Snabbköpet Rastlös", kommer från en butik, driven av en invandrare. Butiken har alltid öppet - tar aldrig rast - därav namnet. Butikens namn är en av många saker som korrekturläsaren går och retar upp sig på i en omgivning som tycks honom mer och mer obildad och historielös.

Skyline

Av: Schonstein, Patricia Tipsat av: Kristina Andersson

Skyline är ett hyreshus i centrala Kapstaden. Där bor Mossie, som inte riktigt är som andra barn, hennes storasyster och deras alkoholiserade mamma.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 16 oktober 2008