Snökristallers tyngd

Av alla tänkbara sporter måste väl ändå backhoppning vara en av de märkligaste. Så mycket backe för några ynka få sekunders fritt svävande i luften.

Men att gå så långt som att helt förbjuda den som en sportjournalist krävde för ett tag sen är väl ändå att ta i. Någon liten frizon behöver det nog finnas för hopptokiga individualister som föredrar att göra det med skidorna på. Tänk bara på vad dom skulle kunna hitta på annars!

Skämt åsido. Visst är det lätt att förstå den hissnande frihetskänslan. Att sväva nästan som en Molnets broder vem skulle inte vilja göra det. En författare som lyckas förmedla lyckan och känslorna kring backhoppandet är Thorvald Steen i Snökristallers tyngd.

En fjortonårig pojke satsar allt för att göra sig ett namn inom sporten. Han är en klar talang och backas upp av föräldrar och tränare. Allt ser ut att gå riktigt bra tills den dag benen plötsligt viker sig under honom och livet tar en annan riktning. En obotlig muskelsjukdom sätter en alltför tidig punkt för karriär och drömmar.
 
Inte ett endaste hopp tillåts han göra. Men han vill bara inte ge upp och gör allt för att föräldrarna och omgivningen inte ska få reda på doktorns utlåtande. Hur länge kan han klara det? Och mamman sen som närmar sig ett psykiskt sammanbrott. Som om det inte skulle räcka med en säger en katastrof.
 
En stark och osentimental berättelse om drömmar som havererar, om att plötsligt stå ensam och osedd, om den första spirande förälskelsen och det svåra vuxenblivandet.

Ur spår!

Av: Brask, Christofer Tipsat av: Olle Öhman

Bokens författare har träffat och intervjuat några av de stora profilerna inom svensk längdskidåkning - Sixten, Assar, Lundbäck, Thomasarna Magnusson och Wassberg, Gunde Svan, Torgny Mogren och Per Elofsson. Ambitionen är att försöka komma bakom myterna och de stora rubrikerna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hans Millgård den 9 juli 2008