Snöbollen till Anna Höglund

Den poetiska och starka Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund utsågs till årets svenska bilderbok från 2013. "Ett storartat och modigt verk", skrev juryn.

Snöbollen - årets svenska bilderbok
Anna Höglund fick Snöbollen för 2013 års svenska bilderbok. Motiveringen löd:

"Anna Höglund har med Om detta talar man endast med kaniner skapat en bilderboksberättelse som inte undervärderar sina läsare. I poetisk text och starka bilder för hon oss in i en ung människas osäkrade tillvaro. Bildernas referenser till andra konstnärer ger extra dimensioner till denna berättelse om utanförskap, högkänslighet och om själva växandets villkor.

Det är ett storartat och modigt verk som visar på bilderbokens möjligheter att nå läsare i alla åldrar och som också i hela sin boklighet, formgivning, papper och tryck är en sann estetisk upplevelse."

Snöbollen är ett bilderbokspris som består av 50 000 kronor. Bakom priset står föreningen Krumelur i samarbete med Umeå 2014, Astrid Lindgrens stiftelse Solkatten, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet i Umeå, länsbiblioteken i Västerbotten och Västernorrland samt Littfest. Priset delas ut den 14 mars 2014, under Littfest i Umeå.

  1. Om detta talar man endast med kaniner

    Av: Höglund, Anna Tipsat av: Hanna Widman

    Det här är en bok som är sorglig och mörk och hemsk. Samtidigt är den så vacker och lite hoppfull trots allt.

En lekfull bilderboksmakare

Skrivet av: Åsa Zetterström

Bilderbokskonstnären Anna Höglund använder leken som arbetsmetod. Egen livserfarenhet finns ofta med i hennes bilder och böcker, som hon har skapat vid köksbordet omgiven av barn och vardagsliv.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 13 februari 2014