Snöbarnet

Ur snö, kyla och längtan föds ett barn som är en blandning av saga och verklighet.

Det medelålders paret Mabel och Jack försöker bygga upp ett nytt liv i Alaska. De har byggt ett enkelt hus och sliter med att skapa ett litet jordbruk. Egentligen är de för gamla för att börja om, men nystarten är mest en flykt från det förgångna. Efter att ha fått ett dödfött barn ligger sorgen tung över dem och de känner sig utanför vännernas och släktingarnas liv.

Inspirerad av en saga

En kväll när den första snön faller grips Mabel och Jack av ett infall och bygger en liten figur i snön. En snöflicka. Nästa morgon är snöflickan borta, och små spår leder bort från platsen där hon stod. Har deras lek blivit verklighet?

Den debuterande författaren Eowyn Ivey har inspirerats av den ryska sagan om snöflickan när hon skrivit sin roman. Där skapar ett gammalt par tillsammans en flicka av snö som får liv och blir deras dotter. Men barnet kan bara leva så länge vintern och kylan finns.

Snöbarnet balanserar på ett övertygande och gripande sätt mellan sagan och verkligheten. Så småningom får Mabel och Jack kontakt med den lilla snöflickan, som kallar sig Faina. Mabel är övertygad om att hon kommer från sagans värld mellan Jack får reda på en annan och mer tragisk bakgrund till det som hänt.

Det är svårt att inte bli berörd av Snöbarnet, oavsett om hur man väljer att tolka det som händer i romanen. Eowyn Ivey lyckas fånga det sköra i våra känslor och relationer. Lika snabbt som en snöflinga smälter i handen kan de vi älskar mest vara borta.

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek . Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun .

Tema vinter, snö och is

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Bokprat med vintertema. Vicky Uhlander har sammanfattat ett samtal med några bibliotekskollegor om litteratur som utpelar sig i kyla och snö.

I vargars följe

Av: Penney, Stef Tipsat av: Sonja Viklund

Stef Penney har skrivit en varm thriller i isande kall miljö.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 5 februari 2014