Smuts

Samtidsroman om makt och hierarkier runt en teaterscen.

Av: Karlsson, Elise
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2021
Låna

En författare får jobb som manusbearbetare på en pjäs. Ensemblen känner hon sedan tidigare. Hon var en del av den för några år sedan tills hon inte var önskvärd längre. 

Klass och kön

Elise Karlssons roman kretsar kring en välrenommerad teaterscen där män fått bete sig svinaktigt utan konsekvenser i konstens namn. Vi följer två kvinnors perspektiv i berättelsen som tvingar fram en nedmontering av de gamla ruttna strukturerna. Men än skapas offer. 

Det är mycket som antyds, både i texten och mellan karaktärerna. Fortfarande pratar man runt det som är svårast att säga högt. Romanens form speglar luckorna. Men det som varit och det som är växer fram allt mer. 

Det som är mest intressant är samtidskopplingen och Elise Karlssons skildring av makt och hierarkier. Boken är en fristående fortsättning på hennes tidigare roman Klass

Fler tips

 1. Klubben

  Av: Gustavsson, Matilda Tipsat av: Anna Sahlén

  I kölvattnet av våldtäktsanklagelserna mot Harvey Weinstein och Metoo-rörelsen blottade en journalist en nedtystad skandal i den svenska kultureliten.

 2. Var det bra så?

  Av: Andersson, Lena Tipsat av: Anna Sahlén

  I Stensby lär sig barnen tidigt om tillvarons otrygghet och maktspel.

 3. Linjen

  Av: Karlsson, Elise Tipsat av: Anna Sahlén

  Många linjer löper genom denna bok; arbetslinjen, livslinjen, den raka linjen framåt och linjen som skiljer dem innanför från dem utanför.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 27 december 2021