Smultrontjuven

Smultrontjuven är en ny magisk berättelse av Joanne Harris där vi får återknyta bekantskapen med chokladkonditorn Vianne Rocher och hennes familj.

Vi är många som förälskade oss i boken Choklad av Joanne Harris när den kom 1998. Boken filmatiserades år 2000, med svenske Lasse Hallström som regissör, och rönte stora framgångar.

Ett unikt barn

Några år senare kom uppföljaren Karamellskorna, följt av I persikoträdets skugga i vilka vi fick återknyta bekantskapen med chokladkonditorn Vianne Rocher och hennes döttrar Anouk och Rosette. Och inte minst mystiske Roux, som lever på en flodbåt.

Nu har det kommit ytterligare en del i serien, nämligen Smultrontjuven. Vianne Rocher har återvänt till den lilla byn Lansquenet-sous-Tannes och driver sitt chokladkonditori. Äldsta dottern Anouk bor i Paris, men Rosette, nu 16 år, bor kvar med Vianne mitt i byn. Rosette är ett unikt barn med speciella förmågor. Hennes far Roux bor fortfarande i sin flodbåt i närheten av byn.

Lockande och skrämmande butik

När floristen Narcisse dör testamenterar han en skogsdunge till Rosette, vilket väcker stor avundsjuka hos Narcisses släktingar som gärna vill lägga vantarna på skogen. Narcisse har utsett prästen Reynaud till testamentesexekutor och har lämnat en utförlig levnadsberättelse i hans händer. Reynaud är väldigt orolig för vad levnadsberättelsen ska avslöja, inte minst om honom själv.

I samma veva öppnar en mystisk butik mittemot Chokladkonditoriet. En butik som både lockar och skrämmer byns invånare, inte minst Vianne. Till sist ser Vianne ingen annan råd än att ta till den sista utvägens magi, magin som kallar på hurakanvinden. 

 

Fler tips

  1. Karamellskorna

    Av: Harris, Joanne Tipsat av: Astrid Jonsson

    Hur ofta önskar man inte att man fick veta vad som hände med huvudpersonerna i en bok man verkligen tyckt om att läsa.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åza Sjöstam den 3 februari 2020