Smith och Forster

I en stad som Umeå med eget universitet erbjuder Zadie Smiths roman spännande läsning. Infekterade akademiska intriger hos oss kan jämföras med förhållandena vid ett amerikanskt college.

Howards end
Fäderna i de båda familjerna Belsey och Kipps står mot varandra. Båda är konstvetare men med diametralt motsatta värderingar. Kipps som haitisk invandrare hyser överraskande nog gammelkonservativa åsikter och avvisar bestämt etnisk särbehandling - en fråga som med kraft drivs av liberalen Howard Belsey.

Familjernas fruar däremot hittar på kort tid fram till en djup vänskap. Även barnen dras med i förvecklingarna, inte minst erotiska sådana. Det är en utmanande läsning för den som inte vill få sin manliga fåfänga ifrågasatt.

En hyllning

Om skönhet
Zadie Smith har skrivit sin lysande roman som hyllning till den äldre kollegan E.M. Forster. "Om skönhet" är i själva verket en remake på Forsters klassiska roman "Howards End" som kom ut redan 1910, men i svensk översättning först 1926, i samband med James Ivorys filmatisering av romanen.

En helgjuten läsupplevelse utlovas om du börjar med Howards End och sedan tar itu med Om skönhet. Fast det går nog lika bra att läsa dem i omvänd ordning.

Låna böckerna på biblioteken

 1. Om skönhet

  Av: Smith, Zadie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Howards End

  Av: Forster, Edward Morgan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Våra texter

Kärlek i kolerans tid

Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Ibland spelar tillfälligheterna sitt säregna spel. Precis när min son och hans flickvän kontaktar mig via nätet och berättar att de befinner sig i Cartagena, Colombia – en fantastisk stad med kolonial arkitektur vid karibiska kusten så gör jag paus i den film jag just sitter och tittar på.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tommy Sundin den 30 januari 2007