Smala böcker

"Hur jobbigt är det inte med för mycket ord?" Mats Enarsson vill helst ha smala böcker.

En bokhög med fyra böcker. Foto: Mats Enarsson

Jag tycker om smala böcker. Ju mer jag har läst desto viktigare har bokens fysiska form blivit. Lägg märke till att jag inte talar om "smal litteratur", alltså udda ämnen för en liten läsekrets, utan helt enkelt om tunna böcker, där orden valts med omsorg.

Jag menar – hur jobbigt är det inte med för mycket ord? Att lyssna på en som pratar för mycket orskar en stark längtan att fly fältet. Så är det också med böcker!

Att en bok är tunn har ingenting att göra med att innehållet är begränsat, eller att författarens fantasi inte har räckt till. Det handlar om att sålla ut det oviktiga, att låta det väsentliga framstå i skön klarhet.

Böcker på plus 400 sidor – ska det verkligen behövas? Det borde räcka med runt 100 sidor, om författaren vet vad han/hon vill säga. Kanske är det också så att läsaren blir mer delaktig i en text där inte allt är utsagt, utan lämnas till läsaren att tolka.

En smal bok är behändig att ta med sig, den ryms i jackfickan. Oslagbar att ta fram när man väntar på bussen, frun eller vad det kan vara. Otålig väntan förvandlas till kvalitetstid.

Det finns gott om gamla citat med betydelsen att det klart tänkta kan uttryckas med få ord. Arne Anka – en känd litterär anka hävdar i och för sig motsatsen: ”Att tänka innan man talar är som att torka sig innan man skiter”. Men man kan kanske inte vänta sig mer från en anka.

Mörkrets hjärta av Joseph Conrad
Segraren av Stanislav Lem
Doppler av Erlend Loe
Den gamle mannen som läste kärleksromaner av Luis Sepúlveda
Aniara av Harry Martinsson
Om godheten av Willy Kyrklund

 

Fler boktips från Mats Enarsson

 1. Neandertalmänniskan

  Av: Pääbo, Svante Tipsat av: Mats Enarsson

  Nobelprisvinnaren Svante Pääbo berättar själv i denna bok om sitt livslånga intresse för människans tidiga historia.

 2. Halvansiktet

  Av: Chen, Maiping Tipsat av: Mats Enarsson

  En före detta präst som fortfarande tror på gud förvånar de kinesiska studenter som kommit för att sprida andra läror.

 3. Storhingsten

  Av: Chen, Maiping Tipsat av: Mats Enarsson

  Idealistiska studenter skickas på 1960-talet ut till en fattig och avlägsen kinesisk by för att sprida Maos läror i denna lättlästa pärla.

Visa fler

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Mats Enarsson den 19 augusti 2008