Smaken

En odyssé genom fantastiska smakupplevelser i jakten på en bortglömd smak.

Av: Barbery, Muriel
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2010
Låna

Smaken handlar om Monsieur Pierre Arthens. I hela sitt yrkesverksamma liv har han styrt över Frankrikes lyxkrogar med järnhand. Varje ord från hans penna har mottagits med vördnad och hans makt har varit oinskränkt när det gäller att skapa ett namn för en restaurang eller störta densamma i avgrunden.

En matkritiker på sin dödsbädd

När han sedan ligger på sin dödsbädd försöker han förnimma en försvunnen smak. Han kan på inga villkor komma till ro, innan han löst gåtan.

Det är en mycket specifik smak som fladdrar i bakhuvudet, men han kan inte komma på vilken det är. Som läsare får vi följa med honom genom de mest fantastiska matupplevelser i jakten på den försvunna smaken. Vi får förmånen att stifta bekantskap med allt från den enklaste doften av nybakat bröd till en orgie i dyrbara delikatesser.

Vi lär också känna den berömde matkritikern personligen, genom kommentarer av personer i hans omgivning bland andra portvaktstanten Renée. En bekantskap som dock inte är alltför trevlig.

Den byggnad där Pierre Arthens ligger och väntar på att få vila i frid, figurerar även i författarens nästa roman,  Igelkottens elegans.

Igelkottens elegans

Av: Barbery, Muriel Tipsat av: Elenor Lindberg

En bok att bli lycklig av. Tre osannolika personer med mycket gemensamt möts i ett parisiskt bostadshus.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Elenor Lindberg den 14 oktober 2010