Små mekaniska mirakel

En spännande bok om Peter Lutten och hans försök att lösa mysteriet med farbror Tonys försvunna verkstad.

Peter Lutten är en pojke som är ganska kortväxt för sin ålder. Han är kortast av alla i hela klassen. Peters föräldrar är väldigt långa och intelligenta människor. Men Peter tycker inte alls att de är kloka för de gav honom ett namn som man kan skriva P. Lutten, som ger honom öknamnet Plutten.

En dag fick Peters mamma ett nytt jobb på ett sjukhus som låg tio mil hemifrån och var tvungen att åka dit varje dag. Peters pappa såg på kartan att mammas nya jobb låg nära staden Beeton som han växt upp i. De åkte dit när sommarlovet började.

Ett familjeföretag

Första dagen i Beeton gick Peter och hans pappa till en fabrik som hette Luttens mekaniska mirakel. Det var Luttens familjeföretag. Peters pappas farbror Tony skulle sköta om företaget men fabriken hade brunnit under andra världskriget. Farbror Tony var anklagad för att ha bränt ner fabriken. Peters pappa sa att Tony hade haft en hemlig verkstad men ingen visste var den fanns. Tony hade rest bort men han visste inte varför.

Peter tänker försöka att lösa mysteriet med farbror Tonys försvunna verkstad men berättar det inte för någon. Han ramlar in i ett oväntat, otroligt, magiskt äventyr.

Spännande om magi och mysterier

Jag tycker att den här boken var spännande och när man läst ett kapitel vill man gärna börja på ett nytt. Språket var lätt att förstå och även om det inte finns några bilder, förutom en liten i början av varje kapitel, såg man ändå bilder framför sig.

Boken handlar mycket om att inte ge upp. Peter och hans vän April fortsätter att kämpa för att komma fram till sitt mål genom att lösa problemen som uppstår i jakten på verkstaden. Jag tycker att det kanske skulle ha varit en gåta eller ett problem till i boken för det kändes som att den slutade ganska plötsligt.

När man läser titeln så kan man tro att det är en faktabok om mekanik men det är egentligen en roman som inte alls handlar särskilt mycket om mekanik. Det är en underhållande bok om magi och mysterier. Om du vill läsa mer om Peter Lutten och hans äventyr så kan du läsa Stora mekaniska mirakel av samma författare.

Min osynlige vän

Av: Arnold, Louise Tipsat av: Maude Westerlund

En ledsen och ensam 11-årig kille. Ett grått spöke som söker sin uppgift. Läs första boken om Tom och Arthur.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Viktor den 6 mars 2015