Slag

Fikirte kommer från Etiopien som barn och möter rasismen i ett grått Sverige. Boxningen gör henne stark, men utsattheten smärtar ändå.

Av: Grönlund, Lena Bezawork
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2017
Låna

Lena Bezawork Grönlund föddes 1975 i Addis Abeba i Etiopien och växte upp i Hörnefors. I hennes debutbok Slag möter vi Fikirte och hennes pappa Amanuel som håller på med boxning båda två. De turas om att berätta om mötet med det gråa Sverige på 80-talet och om det torra Etiopien som de lämnade. De talar om rasismen de utsätts för, men också om vänskap och kärlek.

Det är en kort och kompakt berättelse, på ytan händer inte särskilt mycket. Pappa Amanuel har ingen riktig relation till Sverige, deras nya land. Han bara råkade hamna där, men han berättar för Fikirte om Etiopien, om kriget, om revolutionen och om den röda terrorn som följde efter.

Lena Bezawork Grönlund skildrar med ett precist språk såväl saknad och längtan som vänskap och kärlek, men också rasism. Både pappa och dotter utsätts för rasistiska påhopp. Boxningen och den hårda träningen gör Fikirte stark, men glåporden smärtar ändå.

Slag lyckas förena vacker prosa med ett skarpt socialt perspektiv. Den övertygar med sin lågmälda och varsamma stil och inte minst med att den lämnar läsaren i begrundan.