Slöjda med skräp

Låna, läs och begrunda. Denna bok får dig förhoppningsvis att se på skräp med nya ögon.

Genomsnittssvensken slänger 500 kilo skräp om året, berättar Malena Skote i sin senaste bok Slöjda med skräp. Mängden ökar dessutom hela tiden. Men det som är skräp för någon kan bli något helt annat för dig med lite inspiration och hobbylust.

Tekniker och material

Papper från tidningar och reklam kan bli olika bruksföremål som pennställ eller fat. Gillar du rosa så är kvällstidningens sportbilaga ett utmärkt material till en korg. Trasiga böcker kan bli fina pappersrosor att ge bort till en boknörd. Av kraftigare papper och kartong kan man fläta korgar. Samtliga tekniker är tydligt beskrivna liksom materialval och annat som kan behövas för ett lyckat resultat.

Mest imponeras jag av återbruket av plast som i mångas ögon är den sorgligaste typen av skräp. Inom EU samlas visserligen större delen in och återvinns, men trots att den är tålig och hållbar används mycket bara en gång. Den som gör som Malena Skote ger den rätta plasten ytterligare ett liv. Hon beskriver tydligt vilken sorts plastmärkning som bör undvikas.

Smarta mattor

Här finns tips på jättesnygga fat av chokladpapper och chipspåsar. Smartast tycker jag dock att de virkade mattorna av plastpåsar är. Eftersom virkningens grunder också är tydligt beskrivet så finns här inga hinder. Virkmönstret kan även användas till att återbruka gamla kläder som inte längre duger att lämna till insamling, trasiga t-shirts exempelvis.

Låna, läs och begrunda. Jag hoppas att ni ser på era insamlingskärl på ett nytt kreativt sätt. Kanske blir det en praktisk sittdyna av trasiga strumpor, eller ett dekorativt armband av ölburksringar.

Fler tips

  1. Från skräp till utställning!

    Skrivet av: Hanna Widman

    Från skräp till fantasifulla figurer och berättelser – så kan man sammanfatta vårens Skapande skola-projekt i Holmsund och Obbola.

  2. Hitta modet att göra det själv

    Skrivet av: Hanna Widman

    Att återbruka och göra om gamla saker är ett utmärkt sätt att förena miljövänlighet med nöje. Virka en robot, gör om en tröja till en väska eller ge en risig gammal möbel nytt liv. Här får du tips på vad du kan göra och på böcker som kan hjälpa dig på vägen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 1 maj 2019