Släktforskning på biblioteket

Birgit Lindgren är ett känt namn för Västerbottens släktforskare och hon är väl bekant med släktforskningsresurserna på Umeå stadsbibliotek. Här berättar hon om vad som fascinerar med släktforskning, var källorna finns och vad som kan vara bra att tänka på.

Bild på Birgit Lindgren
Birgit Lindgren. Foto: Anna Sahlén
Intervjun gjordes 2013 och texten uppdaterades 2019.

– Det är fängslande att kunna sätta in sin egen släkts historia i ett historiskt sammanhang och att se var man har sina rötter, säger Birgit Lindgren.

Hur kom det sig att du började med släktforskning?
– Det började med att min pappa berättade om människor och historier från min hembygd. Tyko Lundkvist, som många lokala släktforskare förmodligen känner till, tog fram ett släktträd åt oss. Det gjorde att jag blev intresserad av att se på min egen släkts historia i Gräsmyr. Och när du väl har börjat så finns ingen återvändo.

– Först är det roligt med antavlan, själva rutnätet med namn. "Jag ska bara hitta nästa". Sedan när det är gjort, då börjar du om. Letar enskild information om varje person och försöker svara på de frågor som dyker upp – "hur kom det sig att de flyttade dit?"
 
Är det svårt att släktforska?
– Det kan vara svårt att läsa gammal handskriven text. Men det finns både böcker och webbplatser där du kan öva. Innan du börjar kan det vara bra att läsa en bok om släktforskning för nybörjare för att lära sig hur kyrkoböcker fördes. Då blir det lättare att förstå när du väl sitter med sin forskning. 

Problemlösning och pussel

– Det ligger någonting i att många som släktforskar också gillar deckare, löser korsord eller håller på med annan problemlösning. I släktforskning kör du ibland fast och får lägga ner tid på att hitta sätt att komma vidare.

Bild på en hand som tar ut en bok ur en hylla
 Var ska man leta?
– I kyrkböckerna kan du hitta familjerna, uppgifter om när folk gifter sig, flyttar, när barn föds, när de dör. Bouppteckningar är spännande att ta del av. De är en intressant källa till hur folk hade det. Vilka saker hade de, vilka kläder? Varje liten pinal är med. Du kan också hitta information i domböcker. Om en person hade ett speciellt yrke, till exempel präst finns det herdaminnen som omfattar samtliga präster i ett stift.

– På stadsbiblioteket har du tillgång till kyrkböcker för hela Sverige via onlinedatabaserna Svar och Arkiv digital, domböcker för Västerbotten och flera böcker och register.

Källor utanför biblioteket

– Hittar du en soldat i släkten, vilket inte är så ovanligt, kan du läsa vidare i material från krigsarkivet. Det är betydligt svårare att få mer personlig kunskap om kvinnorna än männen. Ju längre bak i tiden du kommer desto mindre information finns det. I den tidiga dokumentationen nämns de i regel bara vid förnamn.

– På Släktforskarförbundets webbplats finns forum där du kan skriva in en fråga och få tips och idéer på hur du kommer vidare. 
 
Vad är det mest spännande som du har hittat i din släkt?
– Jag har hittat en ryss i min släkt som deserterade från den ryska armén vid 1808 och 1809 års krig. Det har varit mycket intressant läsning om honom.

Fotnot: Umeå stadsbibliotek samarbetar med föreningen Södra Västerbottens släktforskare och kan därför erbjuda tidskrifter från släktforskningsföreningar i Norrland och Vasa. Föreningen köper också in en del av de cd-skivor som finns installerade på släktforskningsdatorerna.

Gå vidare till Släktforskarförbundets Anbytarforum

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 17 december 2013