Skymningslandet

I Skymningslandet möter vi en värld som nästan, nästan är på riktigt.

På herrgården Glimmenäs tycks tiden ha stannat. Florence, Glimmenäs ägare, lever som om det fortfarande var 1943, då hennes inre klocka stannade. På herrgården finns också en grupp unga människor, som inte kunnat hitta jobb och bostad någon annanstans. Nu har de fått en trygg punkt på herrgården, där de lever med i Florences illusion.

Sprickor i idyllen

När det dyker upp en besökare börjar illusionen falla sönder, och tryggheten är inte så självklar längre. Vart ska alla ta vägen om de inte längre kan ta sin tillflykt till Glimmenäs? Och hur långt kan de gå för att få stanna kvar i sin skyddade tillvaro i Skymningslandet?

Precis som i flera av Marie Hermansons tidigare romaner är verkligheten inte är vad den först ser ut att vara. Under herrgårdens soliga idyll döljer sig något mycket mörkare. Inte heller de unga människor som kommer till Glimmenäs är desamma som de utger sig för att vara, och sakta men säkert visar sig allt fler sprickor i idyllen.

Det här är en kuslig och mycket fängslande bok – jag hade svårt att lägga ifrån mig den när jag väl börjat läsa.

Inom sjukhusets slutna väggar

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

De gamla sinnessjukhusen finns inte kvar i vårt moderna samhälle, men däremot finns deras avtryck kvar. Många författare och filmare har genom åren låtit sig inspireras till att skildra livet på dessa institutioner.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hanna Widman den 17 januari 2015