Skuggsida

En deckarintrig som bara kan förekomma en enda gång. Belinda Bauer har gjort det i Skuggsida!

Av: Bauer, Belinda
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2012
Låna

Mörkret och vinterkylan har kommit till den lilla engelska byn Shipcott. Det ingen är beredd på är att en mördare har gjort sig hemmastadd samtidigt. De som finns i farozonen är de svagaste och mest försvarslösa. De allra äldsta, de handikappade och de förvirrade, som löper risk att dö ändå för att de inte kan ta hand om sig själva och är helt beroende av andras omtanke.

Bekant persongalleri

De som läste Belinda Bauers deckardebut Mörk jord känner redan till Shipcott och en del av invånarna där, till exempel den unga pojken Stephen som stod öga mot öga med en seriemördare. Det är ett trevligt återseende för de redan frälsta, men inte alls nödvändigt att ha läst den förra boken för att ge sig in i Skuggsida.

Här får vi möta en huvudperson som är lika sympatisk som Stephen, bypolisen Jonas Holly som är den enda representanten för ordningsmakten som finns i trakten. Jonas försöker både hålla byns innevånare säkra och ta hand om sin hustru Lucy, som är svårt MS-sjuk. I takt med att dödstalen stiger och kriminalpoliserna som kommit för att hjälpa till mest håller Jonas utanför utredningen ökar hans desperation och han börjar ta egna drastiska beslut för att komma åt mördaren.

Elegant och jordnära

Belinda Bauers sätt att lägga orden är lika elegant som tidigare, även om kompositionen inte är lika fulländad som i den första boken. Hon skriver med värme om den lilla byn och om poliserna som kämpar mot klockan. Det är inte Midsomer-gemytligt men jordnära, en skön kontrast till de mest utflippade och våldsamma kriminalromanerna.

Unik intrig

Jag hade läst boken även utan att höra omdömet från en recensent som menade att en sådan här deckarintrig bara kan förekomma i en enda bok en gång, men så klart gjorde det mig ännu mer nyfiken. Sedan jag läst boken kan jag säga att jag förstår precis vad han menade. Det fungerar och blir en perfekt cliffhanger till nästa bok i serien, Ni älskar dem inte.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Mörk jord

Av: Bauer, Belinda Tipsat av: Sonja Viklund

En ung pojke tar till desperata medel för att komma till rätta med familjens olösta trauma i den här välskrivna och prisbelönta thrillern.

Mörk jord

Av: Bauer, Belinda Tipsat av: Anna Sahlén

Prisbelönt psykologisk thriller om 12-åriga Steven som kontaktar sin morbrors mördare i fängelset.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 15 november 2012