Skuggrädsla

Till nu hade han känt sig dubbelt så mycket som alla andra, nu kändes det som om det där dubbla inte var bra nog. Som om han varken var same eller svensk. Faktiskt som om han inte alls var dubbelt så mycket utan hälften så lite.

”Var är hemma?” Nils har mycket att grubbla över nu när han ligger nedbäddad i soffan hos mormor. Han har stukat foten och kan inte följa med morbror och kusinerna till samebyn och sommarfisket. I stället får han tänka på bråket han hade med mamma innan han åkte till mormor. Hon ville flytta hem, hade mamma sagt. Men var finns hemma? Han gillar att vara Nils, men han har inte något emot att vara Nejla. Han vill göra trix med sin bräda, hänga i köpcentret, gå i sin skola. Men han tycker även om fjällen, bäckarna, renskogen, släkten.
 
På en utflykt till fjällstationen träffar han Viktor, som går i samma skola. De brukar inte umgås, men de trivs i varandras sällskap. Nils tjuvlånar fyrhjulingen och Nils visar Viktor alla bra ställen på fjället. En dag dyker en mystisk man upp. Han ger Nils en silverberlock som har tillhört Nils mormor, påstår han. Sedan försvinner mannen.
 
Nu hopar sig frågorna för Viktor och Nils. Vem är den mystiska mannen? Och vad vet han om Nils och hans släkt? Var kommer berlocken ifrån? Vem var läkaren Henry Wahl? Vissa tycker att han var en hjälte medan andra tycker precis tvärtom. Varför det? Vad hände med Nils pappa?
 
Många frågor, och de flesta får svar under veckan som Viktor bor med sina föräldrar på fjällstationen. Men den största frågan: Var är hemma?, får dock inget svar. Det ska Nils och hans mamma bestämma senare.

SMS från Soppero

Av: Laestadius, Ann-Helén Tipsat av: Eva Conradzon

Eva Conradzon, samordnare av Samiska veckan i Umeå, tipsar om en bok om en ung samisk tjej.