Skrivarhörnan för ungdomar

En digital skrivarkurs för tonåringar som vill skriva egna texter. Det är Skrivarhörnan online. Utvecklande och kravlöst är några av ambitionerna och den som vill kan vara anonym, berättar bibliotekarien Moa Strömberg som är en av ledarna.

– Skrivarhörnan är en online-skrivarkurs för högstadieungdomar i Umeåregionen. Den passar dig som vill utveckla ditt skrivande och få feedback på dina texter. Men du kan också vara nybörjare, Skrivarhörnan är för alla som är skrivpeppade.

En remsa med tre och ett halvt foto på en ung kvinna med glasögon och gul tröja. Hon ler och skojar, har olika ansiktsuttryck på bilderna. Foto: Anna Östman

Moa Strömberg jobbar som bibliotekarie på Vännäs bibliotek. Hon är av en ledarna för skrivarkursen som startar sin tredje omgång 12 februari 2021.

– Jag vill försöka ha det så kravlöst som möjligt. Kommer du inte på någonting speciellt för en viss övning, men kanske ändå har skrivit något, lämna in det. Då kan du få feedback på det, och din text kan inspirera andra skrivare.

Online-kurs

Det är en helt digital kurs, där deltagarna och ledarna kommunicerar via ett forum på internet. På fredagar läggs en skrivövning ut. Deltagarna lämnar in sina texter på tisdagar. Sedan har ledarna, och de andra i kursen, några dagar på sig att diskutera och kommentera texterna innan det är dags för nästa övning.

Moa Wållberg och Tommy Bildström som jobbar på Nordmalings bibliotek leder Skrivarhörnan tillsammans med Moa Strömberg.

Karaktärer, miljöer, perspektiv och helhet

Vad får en lära sig i Skrivarhörnan?
–  Dels hur du kan tänka när du skapar karaktärer. Dels hela processen hur går till att starta upp och avsluta en story. Även hur du kan tänka kring miljöbeskrivningar och genrer, men också tips och knep ifall du har skrivarblockering.

–  Att leka med ord. Vad händer om du byter ut vissa ord mot synonymer. Eller om du skriver utifrån olika perspektiv, med flera karaktärer som uttrycker sig olika. Helt enkelt hur du kan skapa en så levande historia som möjligt.

Så här gör du

Anmäl dig genom att skapa en användare på forumet Skrivarhörnan. Du kan vara anonym för de andra i kursen om du vill. Fyll också i formuläret som finns på forumet. Det skickas till Moa Strömberg, hon är den enda som kommer känna till ditt riktiga namn och dina kontaktuppgifter.

I en del av forumet läggs övningarna upp och i en annan lägger deltagarna upp sina texter.

Bäst är om du skriver i något skrivprogram på din dator, mobil eller platta. Sedan är det bara att kopiera och klistra in i forumet.

– Om du har varit på något annat internetforum tror jag inte att det här kommer vara så annorlunda. Jag har försökt göra Skrivarhörnan så självförklarande som möjligt.

Tidigare har Moa Strömberg hållit i skrivarkurser på bibliotek, men hon har tänkt på att det kan vara jobbigt för den som måste pendla långt för att kunna vara med. Ofta är det också en kursavgift. Skrivarhörnan online är gratis och du kan vara med oavsett var i Umeåregionen du bor.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 5 januari 2020