Skrivövning

Nu är det dags för en ny omgång av Skrivarhörnan online. Häng med från början, anmäl dig idag! Här får du ett smakprov på hur en skrivövning kan se ut.

Vårens omgång av Skrivarhörnan online startar 12 februari. Det är ett skrivarforum för dig som går i högstadiet.

I Skrivarhörnan lägger vi upp övningar på fredagarna till dig som är med. Du har till tisdag veckan efter på dig att skicka in din text. Sedan får du tips och kommentarer från oss som leder kursen.

Här är ett exempel på hur en övning kan se ut.

Miljöbeskrivning

Miljöbeskrivningar behövs för att skapa en levande historia. Tänk dig det som en kuliss på en teater-scen. En kuliss som byts ut. Det finns miljontals olika miljöer du kan använda som bakgrund för din berättelse.

Att försöka välja rätt miljö är viktigt. Den kan lyfta din historia till oanade höjder. Det är ditt jobb som författare att välja de rätta miljöerna för varje text du skriver. Har du svårt att skapa i en scen du skriver på? Då är mitt tips att du byter miljö.

Vad händer om du flyttar ett kompisgräl från ett sovrum till matsalen i skolan? Vad händer om du helt byter århundrade? Eller byter årtionde? Lek och testa dig fram.

Övning:
Skriv om en händelse. Vad som helst. Är det en lektion på skolan? Ett stort slag mot en drake? Ett mordförsök? Skriv den scenen.

Byt sedan miljö, till något helt knasigt. Vad händer till exempel om kampen mot draken sker i ett klassrum år 2021? Eller om två bröder grälar om vem som ätit upp de sista frukostflingorna, när de är på shoppingrunda i gallerian?

Är du skrivsugen och vill få fler övningar ska du absoluta anmäla dig till Skrivarhörnan online.

Puffbild: Stmool/Bigstock

Våra texter

  1. Skrivarhörnan för ungdomar

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    En digital skrivarkurs för tonåringar som vill skriva egna texter. Det är Skrivarhörnan online. Utvecklande och kravlöst är några av ambitionerna och den som vill kan vara anonym, berättar bibliotekarien Moa Strömberg som är en av ledarna.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Moa Strömberg den 3 februari 2021