Skratta eller gråta - humor i koncentrationsläger

"De judiska fångarna kan få roa sig och oss, det gör inget, för imorgon eller övermorgon finns de inte längre."

Uttalandet tillskrivs en nazistisk förintelselägerkommendant och det förklarar till en del varför judiska interner ibland tilläts sätta upp kabaréer i lägren. Men idag är det få som skulle vilja tala om skratt och koncentrationsläger i samma andetag. Själv ställde jag mig tvekande till ämnet när jag fick den här boken i min hand – men, tänkte jag, desto större anledning att läsa den.

Ett tillägg till berättelsen om förintelsen

I den här boken, Skratta eller gråta - humor i koncentrationsläger, redogör Bertil Neuman för ett helt livs undersökningar och intervjuer av judiska förintelseöverlevare om humorn i lägren. Från åren i barndomshemmet under Andra världskriget där flyktingar och senare överlevare fick bo, till 2005 då boken publicerades.

Resultatet är ett väldigt intressant tillägg till livet i tredje rikets förintelseläger. Tankeställande och ganska galghumoristiska fakta är att utedasset i Auschwitz, bland fångarna kunde gå under smeknamn som Kulturhuset och Börshuset och att tyskarna, i lägret Theresienstadt, hade samlat den tidens bästa kabaré.

Respektfullt nyanserat

Boken är författad med en stark medvetenhet om ämnets känsliga natur. Bertil Neuman varvar på ett skickligt och ödmjukt sätt överlevarnas historier och sina egna funderingar kring humorns roll i en omöjlig situation, med sakliga redogörelser för den grymhet som fångarna utsattes för.

Den påminner oss om skrattets betydelse för mental överlevnad, för sammanhållningen i en grupp men också om hur humorn kan fungera som sköld och maktmedel mot orättvisa. Som historien om SS-soldatens utmaning: En judisk fånge måste för att rädda sitt liv avgöra vilket av soldatens öga som är gjort av emalj. Fången svarar efter en stund: det vänstra. Rätt! Säger soldaten. Hur kunde du se det? Jo, det ser så mänskligt ut.

Om författaren

Bertil Neumans författarskap går delvis ut på att berätta om en annan sida av Andra världskrigets och Förintelsens grymheter. Den sida som visar människans förmåga att mot alla odds hitta glädje och hopp. Tidigare utgivna verk av honom är En miljon bortglömda hjältar – berättelser om mod och goda gärningar under förintelsen och Judisk humor – historia och historier från Östeuropa, USA, Israel och Sverige.

 

 

En släkts historia efter Förintelsen

Skrivet av: Hans Millgård

Rose Lagercrantz speglar sin släkts historia i sitt skrivande. Hans Millgård lyssnar till ett samtal där hon berättar om sin senaste bok och sitt författarskap.

Jag är frisk och mår bra

Av: Czarnecki, Tadeusz Tipsat av: Emma 15 år

Tadeusz Czarnecki beskriver i denna självbiografi sitt liv under 2:a världskriget. Han blev som 18-åring gripen då han arbetade för en motståndsrörelse i sitt hemland Polen. Han berättar om sina upplevelser i koncentrationsläger som Auschwitz-Birkenau och Leonberg.

Ninas resa

Av: Einhorn, Lena Tipsat av: Lenita Brodin Berggren

2005 fick Lena Einhorns bok Augustpriset för bästa fackbok. Lena Einhorn har varit verksam som läkare i tumörbiologi och virologi men arbetar numera som författare och regissör.

Flickan som älskade potatis

Av: Lagercrantz, Rose Tipsat av: Maude Westerlund

En grym men också vemodigt vacker historia om tre judiska syskon som överlever förintelsen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: David Hofman den 23 juni 2015