Skräcknovellens fader

Den 19 januari 1809, för 200 år sedan, föddes den amerikanske författaren Edgar Allan Poe, mest känd för sina skräckberättelser – och dikten ”Korpen”.

Edgar Allan Poe
Poe räknas som en föregångsgestalt för deckar- och science fiction-genrerna. Han var romantisk skräckförfattare och gotisk poet. Mycket av det han skrev var i novellform. Han brukar räknas till novellgenrens portalfigurer.
 
Läs förslagsvis den symbolladdade skräckberättelsen ”Huset Ushers undergång” eller kriminalnovellen ”Morden på Rue Morgue” som introduktion.
 

Författare och tidningsman

Edgar Allan Poe föddes i Boston men bodde senare i Philadelphia och New York. Förutom att ge ut böcker var han redaktör för ett par tidningar, däribland Broadway Journal.
 
Skräckromantiska ”Korpen” (”The Raven”) från 1845 är Poes mest berömda dikt. Den handlar om en man som en natt sitter och sörjer sin älskade som dött. Han får besök av en korp som kan säga ett enda ord: ”nevermore” (På svenska översatt till ”aldrig mer”). Ett dystert budskap – efter döden väntar ingenting.
 
Själv dog Poe 1849. Det har divlats om dödsorsaken. Vissa hävdar tuberkolos, andra kolera, några menar att han tog livet av sig i samband med en psykos.
 
Text: Örjan Westberg, Minabibliotek.se

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Örjan Westberg den 9 januari 2009