Skottland i romanform

I den här listan hittar du böcker som utspelar sig i Skottland.

I Skottland bor mer än fem miljoner människor och de har väldigt mycket annat för sig än att spela säckpipa, dricka whisky och spana efter sjöodjur.

I september 2014 röstade Skottland för att stanna kvar i union med resten av Storbritannien. Opinionsmätningarna innan folkomröstningen förutspådde ett jämnt resultat och nej-sidan fick i slutändan en knapp majoritet. En liknande omröstning gjordes 1979, med ett snarlikt resultat.

Många skottar vill alltså fortfarande att regionen ska vara en självständig nation medan andra är nöjda med hur Skottland styrs idag, som en riksdel. Det finns många argument både för och emot självständigheten och saken har debatterats länge.

Vi har satt ihop en lista på romaner som utspelar sig någonstans i Skottland. Den består av många deckare och historiska romaner, men flera av författarna skildrar också dagens Skottland och väver in samhällskritik i sina berättelser.

Sammanställd av: Anna Östman, Minabibliotek.se
Puffbild: ayzek/Istock/Thinkstock

Läs mer om Skottland på NE.se. Om du befinner dig på biblioteket så är även den långa artikeln tillgänglig.
(länken öppnas i ett nytt fönster)

 

En anglofils bekännelser

Skrivet av: Åsa Grenholm

Vad är det som gör att så många av oss blir varma i hjärtat av allt som är typiskt engelskt? Åsa Grenholm på Robertfors bibliotek funderar lite över svenskars och sin egen förtjusning över det brittiska.

Laos i litteraturen

Skrivet av: Anna Östman

Det är inte alltid lätt att hitta böcker från landet med de dimmiga bergen och den mystiska Krukslätten. Vi har undersökt vad det finns för litteratur och film från Laos och som utspelar sig där.

Nigerias litteratur blomstrar

Skrivet av: Victoria Edman

Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol har lästs och älskats över hela världen. Men det finns många andra intressanta författarskap från Nigeria.

Böckernas Italien

Skrivet av: Jon-Isac Svanefjord

Skrönor, humor och politik. Jon-Isac Lindberg visar oss ett Italien bortom matlagning och vespor, och delar med sig av sina läsupplevelser både om och av italienare.

Det litterära New England

Skrivet av: Anna Sahlén

I New England finns massor att se och uppleva, bland annat många litterära minnesmärken. Här är några tips på saker att se.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 1 oktober 2014