Skoterliv, en folkrörelse

De används till allt från korta utflykter på fritiden, till tävlingskörning och som nyttofordon. Snöskotern är både hyllad och avskydd i vår vintermiljö.

snöskoter
Snöskoterintresset är en folkrörelse och är också förknippat med en stor social gemenskap. Ett hundratal snöskoterklubbar i landet arrangerar träffar, turer och förarutbildningar för dem som vill ingå.

Cirka 200 000 fordon är i omlopp i skog- och fjällterräng och de blir bara fler och fler. Mil efter mil av välpreparerade skoterleder ringlar sig fram i det norrländska landskapet.

Inte bara rekreation

För vissa är det långt ifrån tillräckligt, för andra som söker den totala tystnaden under en längre skidtur på fjället kan fordonen upplevas som påträngande och bullriga. Snöskoterns framfart i fjällvärlden är på så sätt omstridd. Faktum är att snöskoterturismen växer i fjäll-länen och räknas idag som en viktig regional tillväxtmotor.

Snöskotern är inte bara ett medel för rekreation utan är idag också som nyttofordon inom branscher och näringar verksamma i skog och fjäll. För rennäring, skogsbruk, polis, militär, naturbevakare och kraftbolag är snöskotern oumbärlig som arbetsfordon och transportmedel.

När det gäller utsläpp och andra miljöfaktorer har det under årens lopp hänt en hel del i positiv riktning då det gäller skotermotorernas egenskaper och bullernivåer. En prototyp på en elsnöskoter har också tagits fram. 

Modeller och användningsområden

Olika användningsområden kräver olika skotermodeller. Touringmodellerna används i rekreation och safari men ibland även som arbetsmaskiner. Sportmodellerna är avsedda för rekreation och för tävlingskörning. Arbetsmaskiner är byggda för att ta sig fram i alla snöförhållanden och för att dra tunga last.

Mountainmaskiner är gjorda för att ta sig fram i djup lössnö och används för rekration. Crossoversnöskotrar är en mix mellan sportskotrar och mountainmaskiner och veteranskotrar är maskiner som tillverkats från tidigt 1950-tal fram till mitten på 80-talet.

Om skotrar på biblioteken

Är du intresserad av att hålla dig uppdaterad i snöskoterfrågor, kan du låna eller reservera såväl tidskrifter som facklitteratur på biblioteket. I tidskrifterna Snowmobile, Snöskoter och Snöskoter med racing hittar du resereportage, begagnat-tester och tester av nya skotermodeller och produkter inom snöskoterbranschen.

Det finns även teoriläsning för dig som är i färd med att skaffa förarbevis; Så kör vi snöskoter utgiven av SSCO, Sveriges snöskoteråkares centralorganisation.Låna böcker och tidskrifter

 1. Snowmobile

  Undertitel: det nya svenska skoter-magasinet
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1992
  Klassifikation: Landsvägsfordon och landsvägstrafik
  Finns som: Tidskrift
 2. Snöskoter med racing

  Undertitel: off. tidning för Svemo och Snofed
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Landsvägsfordon och landsvägstrafik
  Finns som: Tidskrift
 3. Snöskoterboken

  Av: Wikström, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Landsvägsfordon och landsvägstrafik
  Finns som: Bok
 4. Snöskoter

  Undertitel: officiellt organ för Nya SNOFED (Sverige) och SNØFOR (Norge)
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1978
  Klassifikation: Landsvägsfordon och landsvägstrafik
  Finns som: Tidskrift
 5. Så kör vi snöskoter

  Undertitel: förarbevis för snöskoter
  Av: Wikström, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Landsvägsfordon och landsvägstrafik
  Finns som: Bok
 6. Snöskoter

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Landsvägsfordon och landsvägstrafik
  Finns som: Tidskrift

Kul(t)bilar - ett säkert vårtecken

Skrivet av: Maud Sandström

Ljudmässigt är väl V8-muller ett lika säkert vårtecken som fågelsång? Hos mig framkallar de dessutom starka minnen från min ungdom då ett ord som klimatsmart inte var uppfunnet.

Min motorcykel och jag

Skrivet av: Mats Enarsson

"Nu står hojen i garaget som en tyst anklagelse. Varför lät du detta hända?" Mats Enarsson skriver om böcker, zen och konsten att vanvårda en motorcykel i sin krönika.

Cykellycka

Skrivet av: Hans Millgård

Hans Millgård reflekterar över cyklar som kommit och gått. Särskilt minns han en Crescent i duvblått och grått - ren cykellycka.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Ingrid Magnusson den 25 februari 2013