"Skitsamma. Jag är skön och härlig."

Rickard Engfors har bytt sitt glamourösa jobb som dragshowartist till att arbeta bakom scenen, bland annat som showproducent och stylist. I biografin Allt eller inget berättar han om varför han bytte yrke.

Rickard Engfors
Rickard Engfors gjorde i mitten av 1990-talet och in på 2000-talet en kometkarriär som dragqueen i bland annat After Dark-gänget. Han blev känd som "Sveriges snyggaste tjej" och "Christer Lindarws kronpris". Han har arbetat med dragshow i alla möjliga sammanhang, tillsammans med många av Sveriges kändisar. Dessutom har han jobbat som baddräktsmodell och medverkat i Melodifestivalen. 

Framgång och panikångest

2011 kom Rickard Engfors ut med sin självbiografi Allt eller inget, där han berättar om hur han plötsligt märkte att han tappat bort sig själv i det drömliv han levde. Efter en kollaps i december 2007 rasade hans värld samman. Framgångsfesten byttes plötsligt ut mot panikångest och sjukskrivning. Sedan har hans liv tagit en ny riktning och Rickard Engfors har fått återuppbygga sig själv och sitt nya liv. Han arbetar nu mer bakom scenen, bland annat som kreativ konsult, showproducent, stylist, kläddesigner och grafisk formgivare.

I sin självbiografi skriver han att: "Ibland blir jag riktigt trött på att vara bög. Att bara vara bög. I vissa sammanhang känns det nämligen så. Ordet bög är så laddat att det riskerar att ta över ... Skitsamma. Jag är skön och härlig. Jag är Rickard. Bögeriet är bara en del av min identitet. En del som egentligen är privat. En del som inte identifierar hela min person."

Första kärleken öppnade ögonen

I sin bok berättar Rickard Engfors att han alltid har känt sig annorlunda. Först som 17-åring, när han träffade sin första stora kärlek, förstod han att han var homosexuell. Komma-ut-processen gick av sig själv och för omgivningen var det ingen chock att han gillade killar.

Hans relation med gay-världen har varit lite mer komplicerad. Rickard Engfors skriver att han aldrig hann komma ut som vanlig bög utan hans första möte med den världen var en scendebut i drag på en gayklubb. "När jag äntligen hittade den värld som jag skull kunna känna mig hemma i var jag annorlunda. Igen." skriver han.

After Dark och solo-turné

Dragshowkarriären började i mitten av 1990-talet på gayklubben Oz i Stockholm, sedan blev det några enligt honom både fantastiska och förfärliga år på After Dark. Åren 1997-98 medverkade han i den mer galna performancegruppen Cunigunda och efter det turnerade han bland annat som soloartist.
 

Omslaget till Rickard Engfors bok Allt eller inget
Rickard Engfors berättar i sin bok att han älskar gayvärlden när han står på Pride-festivalen och känner gemenskapen. Han tycker att det är fantastiskt att paraden är så spektakulär och färgrann som den är, men ser en problematik med att stoltheten över att man är den man är inte riktigt kommer fram. "Pride handlar om rätten att älska. Om kärlek på lika villkor. Det handlar om sexualitet men inte om sex. Det är stor skillnad", skriver han.

Fördomar om det spektakulära

Själv upplever Rickard Engfors att han har bekräftat de fördomar som finns om bögar, särskilt under sin karriär i klänning. Han skriver att han älskar glitter, glamour och schlager, men att det finns väldigt många bögar som inte är som han. De syns tyvärr inte lika ofta och den mediala bilden har blivit väldigt ensidigt fokuserad på det spektakulära. Han menar dock att det inte är på hans ansvar att synliggöra alla andra typer av bögar, utan att de själva får se till att våga ta plats.
 
I Allt eller inget berättar Rickard Engfors inte bara om ett liv fyllt av glamour, showbiz, kändisar och fester. Han berättar också om ett liv med panikångest, drog- och sexmissbruk. I boken finns en spännande diskussion om identitet, om att bli definierad av andra och om rätten att själv få bestämma vem man är och vill vara. Han är väldigt tydlig med att han är den är och inte den person som konventioner, förutfattade meningar och media vill att han ska vara.

Foto: Karin Törnblom

 1. Allt eller inget

  Av: Engfors, Rickard
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Bok

Befriad från fotbollen

Skrivet av: Örjan Westberg

Han spelade i pojklandslaget. Som 17-åring blev han ungdomsproffs i Inter. Han tunnlade Marco Materazzi på träning. Men så brakade allt samman.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Christer Edeholt den 10 december 2011