Skiten

Gratisarbetande reklambyråfolk jobbar med att lansera den första potatisproteinbaserade korven. Det är roligt men lite för verklighetstroget för att inte väcka en olustig känsla också.

Av: Donner, Ulla
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

Dream hackers disruption agency TM är en reklambyrå som ska lansera Porv, korv gjord av potatisprotein. En bisarr idé men helt relevant i denna träffande samtidsskildring av den finlandssvenska illustratören och serieskaparen Ulla Donner

Genomarbetad satir

I reklambranschen förväntas du jobba hårt och gratis, åtminstone om du är tjej. Om du är kille tjänar du kanske 40 000 kr för samma jobb och kan fortfarande bete dig ganska svinigt. För trots #metoo finns den strukturella sexismen kvar, den är bara lite lättare att få syn på. På samma sätt finns hierarkierna kvar även om chefen säger att de inte finns och inte vill bli kallad "chef."

Skiten är en underhållande satirserie med ett genomarbetat uttryck och berättande. Ibland fastnar skrattet i halsen, inte minst för att två städare rör sig genom samma lokaler som reklamarna, som ett slags kombinerat samvete och verklighetsförankring, men med helt andra förutsättningar. Trots att de unga kvinnorna i reklambranschen blir utnyttjade har de sina privilegier och det går inte att låta bli att känna: vad är det egentligen vi klagar på?

Fler tips

 1. Linjen

  Av: Karlsson, Elise Tipsat av: Anna Sahlén

  Många linjer löper genom denna bok; arbetslinjen, livslinjen, den raka linjen framåt och linjen som skiljer dem innanför från dem utanför.

 2. Alltid fucka upp

  Av: Romanova, Moa Tipsat av: Anna Sahlén

  En oemotståndlig tjuvkik in i en ung kvinnas tillvaro som rymmer mörker, humor och vänskap.

 3. Jag ska egentligen inte prata om det här

  Av: Beischer, Sara Tipsat av: Jenny Sandells

  En uppföljare om vårdbiträdet Moa. Hon drömmer fortfarande om att jobba med teater men hamnar i strålkastarljus av helt andra anledningar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 6 april 2020