Skapa personliga plagg
Här delar Ina Björndotter med sig av sina bästa tips för att skapa egna kläder genom sömnad, stickning och broderi.
Lätta att följa
Tilly Walnes skriver pedagogiska sömnadsinstruktioner som är lätta att följa och lära av. Upplägget i Love at first stitch är utvecklande och utmanande i ett lagom tempo och jag gillar hur en lär sig nya tekniker till varje projekt. Det första projektet, en skarf, lär ut grunderna i hur du använder en symaskin och när sista mönstret är sytt har du lärt dig allt du behöver för att kunna skapa dina egna plagg.
Mönstren i Love at first stitch har en starkt retroinspirerad look, men genom materialval kan känslan av retro tonas upp eller ned.
Tilly Walnes har gett ut ytterligare två böcker med tillhörande mönsterark. Samtliga böcker finns att låna på biblioteket. Love at first stitch finns översatt till svenska, fast med engelsk titel, medan de andra är på engelska. Måtten är angivna både i centimeter och tum.
Hennes andra bok heter Stretch! lär dig sy med trikå, något många tycker verkar svårt och läskigt, men som egentligen inte alls behöver vara svårare än att sy i vävda tyger. Det behövs bara andra tekniker.
Sy din egen garderob
När det kommer till inspiration och handledning att skapa en egen vintage-garderob rekommenderar jag varmt böckerna av Gretchen Hirsch, eller "Gertie", som vi inom internationella sömnadskretsar känner henne som. Många av Gerties mönster är klänningar, vilket råkar vara mitt favoritplagg. Jag vet att alla inte delar min kärlek till detta underbart varierande plagg och det är det som är det fina med Gertie; hon har mönster för hela garderoben! De två första böckerna: Gertie's new book for better sewing och Gertie sews vintage casual, innehåller en mix av toppar, kjolar, byxor och klänningar medan de två senaste böckerna genomgående är klänningsmönster.
Gertie är en indie-designer, vars mönster är anpassade efter en kurvigare kropp. Därför kräver de färre justeringar för många, mig själv inräknad, än mönster du köper från stora, kommersiella företag. Samtliga av Gerties böcker finns att låna på engelska, men alla mått är angivna i både centimeter och tum.
En bonus för dig som gillar denna estetik är att spana in Gerties Youtube-kanal. Där finns bland annat genomgångar av olika sömnadsteg, tips på vilka typer av underkläder som ger "rätt" silhuett, hur du stylar ditt hår i vintage-anda och mycket mer. I dag driver hon ett eget företag och det som är så fint med hennes storlekar är att de är de mest inkluderande sömnadsmönstren på marknaden, så vitt jag vet.
Gretchen Hirsch är min största inspirationskälla och lärare när det kommer till att sy egna kläder med rätt passform och jag hoppas att fler ska upptäcka denna fantastiska kvinna!
Våga sticka (ut)
Ett annat sätt att skapa sina egna kläder på, är att sticka. Det finns en uppsjö av stickböcker, men här vill jag tipsa om tre av mina favoriter. Det är böcker med mönster som jag tycker utmärker sig och som visar på hur många olika uttryck det klassiska hantverket faktiskt har. Ett mönster som jag ännu inte påbörjat, men som jag drömmer om att äga en dag, är collagekoftan som återfinns i Lättstickat-finstickat, en bok jag för övrigt vill sticka nästan vart enda ett av mönstren i.
En annan favoritdesigner när det kommer till stickat är Anna Bauer och tekniken hönsetrik. I hennes två böcker finns mönster som du kan skapa allt med, från mer klassiska stickmönster till riktigt uppkäftiga mönsterstickningar.
Brodera fram dig själv
För att förnya din redan befintliga garderob och samtidigt göra den lite mer personlig är att börja brodera på dina plagg ett alternativ. Ha nål, garn och broderibåge redo och titta på Instagram och Pinterest, som är fulla av inspirerande kreatörer.
Broderier behöver inte höra hemma på väggen. Det finns så många olika sätt att brodera på men den som verkligen fått mig peppad på att börja är boken Broderidrömmar. Projekten i boken presenteras i form av väggbonader och mindre projekt, men principerna för att brodera på kläder är desamma, så låt dig inspireras och börja brodera.