Skapa mer av en värld du älskar

Moa Strömberg är ledare för Skrivarlyan på Umeå stadsbibliotek och skriver både fan fiction och skapar egna världar. Vi pratade med henne om att skriva fan fiction.

Moa Strömberg
Foto: Tove Backman
Moa Strömberg är ledare för Skrivarlyan på Umeå stadsbibliotek där hon hjälper barn och ungdomar finna skrivarglädje genom olika skrivövningar och kreativa diskussioner. Hon pluggar biblioteks- och informationsvetenskap på Umeå universitet.

Själv skriver Moa Strömberg allt från korta småtexter till lite längre verk, då blir det ofta fantasy. När hon inte har inspiration till sina egna världar och karaktärer skriver hon lite fanfiction. När inte fanfiction hjälper henne med inspiration så hjälps hon av sin skrivgrupp som träffas och boostar varandra med skrivpepp.

Inför en fan fiction-workshop ledd av Moa Strömberg skickade vi ett mejl och bad henne svara på våra frågor om fan fiction. Workshopen var en del av Vävens gemensamma Harry Potter-dag.

Vad är fan fiction?
– Fan fiction är när du tar ett redan existerande universum och karaktärer och skriver en egen historia. Ett exempel är Harry Potter och hans trollkarlsvärld. Ofta handlar det om att fansen vill ha ännu mer av den värld som de älskar, och då börjar de skapa själva. Men det kan också handla om att någon får en rolig alternativ idé som de vill dela med sig till andra fans.

Varför ska vi skriva fan fiction?
– Mitt spontana svar är, för att det är superkul. Mitt längre svar är att det kan hjälpa dig utveckla ditt skrivande och språk. Det är även kul att nå ut till andra i fandomen för att få deras åsikter om dina kreativa idéer. Oftast får du fantastisk konstruktiv kritik om du väljer att ladda upp det på nätet.

Vem passar workshopen för?
– Alla. Om du är nyfiken på hur det är att skriva fanfiction, kom. Om du är en fan fiction-veteran men känner att det skulle vara kul att bli inspirerad, kom. Den kommer passa alla.

Vad kommer deltagarna att få göra?
– Mycket av tiden kommer gå åt att få sitta och skriva i en mysig Harry Pottrig miljö. Men min förhoppning är att skapa kreativa samtal och att vi hjälper varandra under skrivandets gång.

Och slutligen – vilken är din favoritkaraktär i Harry Potter-världen?
– Får jag bara välja en? Då måste det bli Ron Weasley.

Fan fiction – möjligheternas litteratur

Skrivet av: Anna Östman

Författare har hög status i den kulturella sfären, men den som lånar en idé och skriver på fritiden har inte så högt anseende. Projektet Cyber Echoes vill höja statusen hos fan fiction och dess författare.

Skrivet av: Sara Johansson den 17 oktober 2016