Skandaler i vinvärlden

En underhållande och informativ bok om internationella vinskandaler under de senaste hundra åren.

Metanol blandas i italienska viner för att öka alkoholhalten. I Österrike häller producenterna istället glykol i flaskorna för att dölja tillsatt socker. Förfalskade raritetsviner driver upp priserna på auktioner och i Sverige uppdagas en stor muthärva inom vin- och spritmonopolet.

Thriller, nörderi och biografi

Detta är en underhållande och informativ bok om internationella vinskandaler under det senaste hundra åren. Även om boken såklart riktar sig till den vinintresserade behöver ens förkunskaper inte vara stora för att ta tills sig historierna. Trots allt är ju en spännande skandal alltid rolig att läsa.

Franco Cereceda förklarar ingående om distrikt och vingårdar, broderar ut i fotnoter och nördar in sig i historia. Stundom är boken skriven som en spännande thriller och vissa delar är rent självbiografiska, vilket sätter en intressant prägel på historierna.

Det tidigare nämnda nörderiet är såklart att räkna med i en bok av en vinkännare men språkbruket är min stora invändning. Språket kan ibland vara onödigt krångligt med meningar som är nästan en sida lång och med flertalet sidospår i samma mening. Detta gör att jag ibland måste läsa om vissa sidor för att förstå vad författaren egentligen pratar om. Lägg där till att boken är väldigt fattig i sin layout. De 374 sidorna är packade med text, helt utan bilder eller spännande textsättning, vilket kan göra att läsningen upplevs som tungrodd.

På det stora hela är dock boken klart läsvärd och gör i alla fall mig väldigt sugen på ett glas vin, helst utan tillsatt glykol.

fler tips

 1. Den hemlige kocken

  Av: Nilsson, Mats-Eric Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

  Vad döljer sig egentligen bakom livsmedelsreklamens budskap om ”hemlagat”, ”äkta” eller ”hälsosamt”?

Liknande böcker

 1. Château vadå

  Undertitel: det okända fusket med ditt vin
  Av: Nilsson, Mats-Eric
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok
 2. Fejkmaten

  Undertitel: så blir vi vilseledda
  Av: Fernholm, Ann
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tobias Johansson den 13 mars 2023