Skändlighetsutställningen

En fascinerande men samtidigt störande inblick i en människa vars psyke håller på att bryta samman.

Travis/Traven/Tallis/Talbot arbetar som läkare på ett mentalsjukhus. Oförmögen att hantera ett samhälle med kändisfixering, översexualisering och teknologins alltmer dominerande roll, börjar hans psyke att bryta samman.
 
Han reagerar på detta med att revoltera mot själva symmetrin i tillvaron. Att återskapa vissa mediahändelser, t ex mordet på president Kennedy, är ett annat sätt för honom att skapa mening i sin splittrade livssituation.
 
Vad som är verklighet, vansinne eller fragment från en mardrömslik framtid är inte alltid lätt att bestämma. Något som inte underlättas av bokens ovanliga struktur. Den består av ett antal ”komprimerade romaner”. Korta kärnfulla berättelser där det mest oväsentliga utelämnats.
 
Ballard påpekar dock att de som har svårt att läsa boken från pärm till pärm, istället kan bläddra förstrött och slå ned på något som verkar intressant. Det skall fungera ändå.
 
Det är nästan 40 år sedan ”Skändlighetsutställningen” utkom på engelska och den svenska översättningen är mer än välkommen. Den våldtäkt på människans inre som den alltmer tilltagande teknologiseringen, sexfixeringen och kändiskulten utgör, gör att boken kanske är mer aktuell än någonsin.
 
Ballard var den förste (och kanske ende) SF-författaren som betonade att den inre rymden var lika viktig som den yttre. Skändlighetsutställningen är ett bra exempel på denna inställning. Han skrev många andra viktiga verk  under slutet av 60- och början av 70-talet. Vi får hoppas att fler av dem kommer ut på svenska. Ballards tid är nu.
 
Citat ur boken:
 
”Dr Nathan gestikulerade åt Webster att gå närmare fotografierna på väggen i Talbots kontor.”Vi kan betrakta samtliga som ’poser’. De visar (1) vänster ögonhåla och okben på president Kennedy… (2) röntgenplåtar av Lee Harvey Oswalds händer (3) en serie vinklar i korridorerna i Broadmoors sjukhus för kriminellt vansinniga (4) Karen Novotny, en intim kamrat till Talbot i ett antal ovanliga samlagsställningar. Faktum är att det är svårt att säga om ställningarna visar miss Novotny under samlag eller som offer för en bilolycka – skillnaden är i det här läget i hög grad meningslös”.
 

Super-Cannes

Av: Ballard, James Graham Tipsat av: Lennart Kihlberg

Med lika delar mainstream, thriller och science fiction, förmedlar "Super-Cannes" en isande vision om en framtid som kanske är närmare inpå oss än vad vi vill tro.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 7 april 2008