Sjutton skäl för barnboken

Svenska Barnboksakademin består av illustratörer och författare till barn- och ungdomslitteratur. Deras skrift "Sjutton skäl för barnboken" är en del i arbetet för att främja god barn- och ungdomslitteratur.

Svenska Barnboksakademins logo
Många känner till Svenska Akademien men visste du att det finns något som heter Svenska Barnboksakademin? Det är en ideel förening som arbetar för att främja god barn- och ungdomslitteratur. Det görs på olika sätt och bland annat har den formulerat 17 skäl för barnboken.

17 skäl för barnboken

Sjutton skäl för barnboken
Säkert finns det ännu många fler bra argument för barn- och ungdomslitteratur men de 17 skäl som Svenska Barnboksakademin lyfter fram räcker långt. Det finns en liten skrift som heter just Sjutton skäl för barnboken. Fråga efter den på ditt bibliotek eller ladda ner den i pdf-format här nedanför. Skriften finns inte bara på svenska utan även på ett antal andra språk.

Här är ett litet smakprov ur skriften:

  • Boken ger oss underhållning och spänning. Den kan få oss att skratta och gråta. Den kan trösta och visa oss nya möjligheter.
  • Boken hjälper oss att utveckla vårt språk och vårt ordförråd.
  • Boken ger oss kunskap om andra länder och andra sätt att leva, om natur, teknik, historia och allt mellan himmel och jord som vi kan vilja veta mer om.
  • Boken ger sällskap när vi är ensamma. Den är lätt att ta med och den kan läsas var som helst. Man kan låna den gratis på biblioteket.

Svenska Barnboksakademin

Precis som den andra akademin har Svenska Barnboksakademin 18 ledamöter. De är författare och illustratörer till barn- och ungdomsböcker som ges ut i Sverige. Varje vecka skriver någon av ledamöterna en krönika som du kan läsa på Svenska Barnboksakademins webbplats. Gör det - där finns många tänkvärda texter om barn- och ungdomslitteratur.

Läs och ladda ner skriften Sjutton skäl för barnboken på Svenska Barnboksakademins webbplats

Läs ledamöternas krönikor

Text: Åsa Zetterström, Minabibliotek.se
Exempel och bilder från skriften Sjutton skäl för barnboken: Svenska Barnboksakademin/illustratör: Sven Nordqvist