Sista tåget till London

Sista tåget till London bygger på en sann historia och är mycket läsvärd, om än lite trög i starten.

Sista tåget till London utspelas under åren före och fram till andra världskrigets utbrott. Ungdomarna Stephan och Zofie-Helene lever i Wien i Österrike. Stephan vill bli författare och Zofie-Helene är en genialisk matematiker.

Räddar barn från kriget

I boken får vi följa dessa ungdomars liv med sina familjer i Österrike parallellt med den andra huvudkaraktären, nämligen Truus Wijsmuller från Nederländerna. Truus är motståndskämpe och riskerar sitt liv gång på gång genom att ordna tågtransporter för att rädda barn ut från Österrike till Storbritannien, som till sist är det enda land som tar emot barn på flykt från det annalkande kriget.

När Hitler tar makten över Österrike tvingas Stephan, som är jude, försöka fly tillsammans med sin lillebror Walter. Zofie-Helene gör allt hon kan för att hjälpa dem och möter till sist Truus Wijsmuller, som är i Österrike för att hjälpa 600 barn att fly. Walter får nummer 522 och Zofie-Helene nummer 523. Dessvärre får Stephan nummer 610, ska han tvingas stanna i Österrike och gå en oviss framtid till mötes?

Våra texter

  1. Den osynliga väggen

    Av: Bernstein, Harry Tipsat av: Ulla-Britt Bergström

    Handlar om en judisk familj i en stad i England, på en liten gata där de judiska familjerna bor på ena sidan och kristna på den andra. De varken umgås eller pratar med varandra.

  2. Farväl till Berlin

    Av: Isherwood, Christopher Tipsat av: Olle Öhman

    Huvudpersonen med samma namn som författaren iakttar människor runt omkring honom i 30-talets Berlin. En berättelse som senare blev känd musikal med namnet Cabaret.