Simmaren

John Cheevers mest kända noveller i en och samma volym.

Av: Cheever, John
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

I Simmaren har 13 av John Cheevers mest kända noveller samlats i en och samma volym. Många av novellerna är skrivna precis efter andra världskrigets slut och är färgade av en stark framtidstro. Karaktärerna i berättelserna har välbetalda kontorsjobb, de bor i fina hus och tillbringar en ansenlig del av sin fritid på cocktailparties. Men trots det materiella välståndet blir det snabbt tydligt att det inte är några lyckliga personer som befolkar John Cheevers noveller.

Förskjuten verklighet

I efterordet till den här samlingen kan vi läsa att många kända författare nämner John Cheever som en stor inspirationskälla. Efter att ha läst dessa noveller är det lätt att förstå varför. Författaren har en fantastisk förmåga att på några få sidor skapa verklighetstrogna karaktärer som griper tag i läsaren.

De texter som jag personligen ändå gillar bäst är de där John Cheever lättar på sin realism och smyger in närmast magiska ingredienser. Ett fint exempel på detta är titelnovellen "Simmaren". Här bestämmer sig huvudpersonen efter ett cocktailparty att ta sig hem genom att simma en längd i alla grannskapets pooler.

I början av novellen är stämningen uppsluppen, men under läsningen förändras den och när man väl kommer till slutet av novellen så har inte bara vädret blivit kyligt, det visar sig också att mannens hus sedan länge är igenbommat. Den här fantastiska novellen har även blivit filmatiserad.

Växlande stämningar

Gillar du att läsa noveller där stämningarna snabbt kan växla, och du inte har något emot att läsa om karaktärer som tillbringar en stor del av sin lediga tid med ett glas gin i handen, är Simmaren kanske något för dig!

Fler tips

 1. Open secrets

  Av: Munro, Alice Tipsat av: Anna Sahlén

  En skattkista av verkligheter och hemligheter.

 2. Båten

  Av: Le, Nam Tipsat av: Jenny Berggren

  Varje novell i denna samling är som en egen liten roman, en historia som målas upp i klara färger som inte skrapas bort i första taget.

 3. Stoner

  Av: Williams, John Tipsat av: Mats Enarsson

  Ett drama i det lilla som utvecklas till en allmängiltig berättelse över tillvarons villkor och som tog 50 år på sig för att hitta sina läsare.

 1. Handbok för städerskor

  Undertitel: [noveller]
  Av: Berlin, Lucia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Kurt Levlin den 24 april 2020