Silvervägen

Spännande thriller som kretsar runt ett gåtfullt försvinnande längs Silvervägen, som löper genom avfolkningsbygder i norra Västerbotten och Lappland.

Det är tre år sedan Lina försvann. Hennes pappa Lelle drivs av en mörk besatthett. Under de ljusa sommarnätterna letar han efter sin dotter. Varenda ödegård och enslig väg ska sökas igenom längs den väg där hon försvann. 

Klaustrofobisk och olycksbådande

I samma veva kommer Meja tillsammans med sin mamma Silje till byn där Lina bodde. Silje har hittat en man på nätet och tar med sig sin dotter. Det är en främmande värld dit Silje fört med sig sitt missbruk och sina psykiska besvär. Meja lär snart känna den unga Carl-Johan och välkomnas in i en familj som valt att leva på sidan av samhället. 

Stina Jacksons debutroman är en välskriven och spännande thriller som bär på en dystopisk känsla, både i hur den skildrar en avfolkningsbygd och en familj preppare. Rikliga miljöbeskrivningar ger naturen en betydelsebärande roll i en spänningsroman som efterhand blir allt mer klaustrofobisk och olycksbådande. När ännu en flicka försvinner ställs saker på sin spets.

Silvervägen utsågs till bästa svenska deckare 2018 av Svenska deckarakademin. Dess främsta styrka är språket och medkänslan varmed de flesta karaktärerna skildras. Bitvis är det en bladvändare, men nivån av rimlighet i gåtans upplösning drar ner betyget för mig.

Fler tips

 1. Till dess din vrede upphör

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Anna Sahlén

  Läsvärd deckare där dödliga hemligheter vilar i en fjällsjö.

 2. Stalpi

  Av: Spjut, Stefan Tipsat av: Anna Sahlén

  Trollen döljer sig i vår omgivning men vi undgår inte påverkan när de kommer för nära. Då kan det bli riktigt otäckt.

 3. Jag for ner till bror

  Av: Smirnoff, Karin Tipsat av: Anna Sahlén

  En mörk hemvändarberättelse med nerv och närvaro.