Sigrid & Isaac

Boken Sigrid & Isaac är en nära skildring av ett av Sveriges mest kända och betydelsefulla konstnärspar.

Kom hit när du är färdig, kom fort! Vi går i strålande solsken, luften är varm. Med träd och hus i ett blått dis, som ett flor om halsen på la douce ville de Paris, det är alldeles otroligt vid Seine. Do-Do, en sån här dag är aldrig målad.

Det är Sigrid Hjertén som skriver till sin man Isaac Grünewald. Hon finns i Paris och han är kvar i Stockholm. Under åren 1920-1932 bodde de på två orter.
 
Sigrid och Isaac genom livet
Sigrid vill absolut inte flytta tillbaka till Sverige som hon kallar Björnlandet. Hon försöker locka Isaac till Paris men till slut blir det ändå hon som återvänder till Stockholm. Relationen mellan Sigrid och Isaac skildras väl från deras första möte och man får följa deras väg tillsammans där den stora passionen är konsten.
 
Deras gemensamma historia börjar redan 1909 när de båda går på Matisses målarskola i Paris och låter sig inspireras av den nya konsten. Tillsammans återvänder de till Sverige med sina nya idéer. Där är mottagandet i bästa fall svalt och urartar ibland till ren personförföljelse.
 
Idag är det väl ingen som inte erkänner deras betydelse för konsten men annat var det i början av deras karriärer:
Hennes arbete är rena rama idiotien. Hon har sina modeller på Eugeniahemmet och ser ut att äga en pervers längtan bara efter vanskapligheter. Det finns vid Gud intet av konst i hennes kråkspark.
Så uttryckte sig Albert Engström, i tidningen Strix 1918, om en utställning Sigrid hade på Lijevalchs. Även Isaac var hårt ansatt av tidens konstkritiker. Klipp från olika tidningar speglar tidens antisemitiska strömningar i Sverige där Isaac med sitt judiska påbrå är särskilt utsatt.

Omskakande nutidshistoria 
Så småningom fick de i alla fall ett erkännande i Sveriges konstvärld men för Sigrid kom det för sent. Hon tillbringade sina sista elva år på Beckomberga sjukhus och dog 1948 efter en misslyckad lobotomioperation. Sigrids tragiska öde och för tidiga död berör än i dag.
 
Isaacs liv blev även det alltför kort. Han omkom i en flygolycka några år före Sigrids bortgång. Anders Wahlgrens biografi bygger på det material som han haft tillgång till när han 2005 gjorde filmen Sigrid & Isaac. Bland annat parets omfattande korrespondens och ett stort bildmaterial.

I boken kommer man väldigt nära konstnärsparet som haft sådan betydelse för den moderna konsten i Sverige. Författaren tecknar inte bara ett portträtt av två stora konstnärer utan presenterar även ett stycke omskakande nutidshistoria.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Holmström Degerman den 26 november 2009