Shirtless Bear-Fighter

Han slåss med björnar i bar överkropp

När du ska skriva ett boktips är tricket att inte överdriva. Även om du hittat något unikt och underbart måste du hålla huvudet kallt och göra en neutral och rättvis bedömning av litteraturen.

En litterär höjdpunkt

Med det sagt så tror jag att Shirtless Bear fighter kan vara höjdpunkten av vår civilisations litteratur. Om Gustav Freytag, författaren och filologen som 1863 utvecklade "Freytags pyramid", en schematisk bild av dramaturgi, hade läst denna explosion av kreativitet och berättarteknik är jag säker på att han hade tyckt detsamma. Historien är som följer:

Efter att ha blivit förrådd av björnarna som uppfostrade honom, vandrar den legendariska Shirtless bear-fighter i skogen han har svurit att skydda med sina knytnävar. När medborgarna i Major City plötsligt blir attackerade av vildsinta björnar gör Shirtless det han gör bäst – slår björnar i ansiktet.

Färgstark underhållning

Men berättelsen tar många vändningar, vänner visar sig vara ovänner. Någon manipulerar Shirtless men inte allt (men förvånansvärt mycket) kan lösas genom att slå björnar i ansiktet.

Det är alltså en serie som är riktad till en vuxen publik och som till viss del parodierar både hjältemyt, serier och film. Som serie betraktad tycker jag att den är genial. När du läst den klart kan du dock drabbas av en lätt depression vid tanken av att allt annat du kommer att läsa i livet kommer att vara aningen färglöst jämfört med Shirtless bear fighter.

Fler tips

  1. Jessica Jones: Alias 1

    Av: Bendis, Brian Michael Tipsat av: Tommy Bildström

    Den före detta superhjälten Jessica Jones har sadlat om till privatdetektiv, men det betyder inte att hon kan lägga superkrafterna på hyllan. En serie-noir i superhjältemiljö för en vuxen publik.

  2. The Flintstones

    Av: Russell, Mark Tipsat av: Tommy Bildström

    Genial version av Familjen Flinta som överraskar med sin humor och politiska underton.