Service på biblioteket

Här kan du läsa om vilken service som erbjuds på Umeå stadsbibliotek.

Bokningsbara datorer med internet

Datorer med internetuppkoppling och utskriftsmöjlighet finns på flera platser i stadsbiblioteket. På dem finns även Microsoft Office-programvaror installerade. Vissa datorer har ytterligare program där du kan arbeta med t ex ljud och bild. Samtliga datorer är utrustade med hörlurar och USB-portar.

Du kan gå direkt till en ledig dator och logga in med bibliotekskorts- eller personnummer och pin-kod. Då får du upp till två timmar vid datorn. Önskar du förlänga den tiden eller vill boka längre tid direkt kan datorerna bokas i bokningssystemet Netloan via bibliotekets webbplats eller i valfri sökdator. I övre högra hörnet på datorskärmen ser du hur länge respektive dator är ledig.

Du kan använda en dator upp till fyra timmar per dag. Om en bokning inte tagits i bruk inom 15 minuter försvinner den och någon annan kan boka datorn.

10-minutersdatorer

Det finns även tre datorer för snabb användning som inte kräver inloggning. Vi kallar dem 10-minutersdatorer. Vid entrén på plan 3, intill Kulturreceptionen och på plan 2 i närheten av informationsdisken. Det är möjligt att göra utskrifter i svartvitt från 10-minutersdatorerna.

Wi-fi

På Umeå stadsbibliotek och i andra kommunala lokaler finns gratis trådlöst nätverk. Nätverket heter _UK_Guest och du får tillgång till det genom att logga in med lånekortsnummer eller personnummer och pinkod. Är du på tillfälligt besök kan du få en inloggning i någon av informationsdiskarna som gäller innevarande dag. Här kan du läsa mer om Umeå kommuns trådlösa nätverk.

Kopiator och skrivare

Det finns 3 kombinerade skrivare, kopiatorer och scannrar på Umeå stadsbibliotek. På dessa kan du:

 • Kopiera i svartvitt och färg.
 • Skriva ut från samtliga bokningsbara datorer.
 • Skanna dokument i svartvitt och färg till olika filformat. Filerna skickas till mottagren per e-post.

Priser för kopior och utskrifter

A4 svart-vit: 2 kr/sida
A4 färg: 4 kr/sida
A3 svart-vit: 4 kr/sida
A3 färg: 8 kr/sida

Du kan betala utskrifter och kopior med kort och Swish. Medan Kulturreceptionen i Väven är öppen kan du även betala med kontanter. Att skanna dokument är gratis.

Bokinkast

Umeå stadsbibliotek har inget bokinkast för återlämning när biblioteket är stängt. Det finns en återlämningslåda vid dagstidningarna för återlämning vardagar mellan 08.00-09.00. Böcker och andra medier som läggs däri återlämnas av personal efter att biblioteket har öppnat för dagen. 

Här finns information om vilka bibliotek i regionen som har bokinkast.

Läs mer

 1. Tillgänglighet

  Här hittar du information om tillgänglighet på Umeå stadsbibliotek.

 2. Teman och rum

  Umeå stadsbiblioteks medier, teman och rum är fördelade på tre våningar.

 3. Boka bibliotekarie

  Du är alltid välkommen med dina frågor på våra bibliotek, men om du bokar tid med en bibliotekarie kan du i lugn och ro få den hjälp du behöver.

 4. Kom igång med e-böcker

  Boka gärna en tid så visar vi hur du gör för att läsa e-böcker eller e-ljudböcker på din dator, läsplatta eller mobil.

 5. Boka tid för Legimus

  Du som har svårt att läsa tryckt text, har rätt att använda Legimus för att läsa och lyssna på digitala talböcker. Du får hjälp att komma igång av oss på biblioteken.

 6. Talboken kommer

  Umeå stadsbibliotek kan hjälpa dig att få talböcker direkt till din talboksspelare. En förutsättning är att du prenumererar på en taltidning.