Segla i ett såll

När denna bok kom i min ägo så kunde jag aldrig ana vilken favorit det skulle bli. Vet du inte vad patafysik är så är du inte ensam. Det vet knappt patafysikerna heller, men det har att göra med att se saker från en ny vinkel.

Hela den patafysiska rörelsen ger mig associationer till någon sorts studentskämt. Patafysiken beskrivs som de imaginära lösningarnas vetenskap, som symboliskt beviljar inbillningsstrukturationerna objektens egenskaper sådana de beskrivs genom sina möjligheter. En definition som är avsiktligt paradoxal och ordrik och bör ge även den bästa av oss lite lätt svindel. Vad patafysikern egentligen undersöker är vår okritiska syn på vetenskapen och verkligheten.

Kritiskt mot djup för djupets skull

En patafysisk text kan handla väldigt lite om ämnet och skrivs med fördel humoristiskt och gärna lite ironiserande gentemot vetenskaplig jargong. Det är både en drift mot det språk som vetenskapen använder men en känga till dom som söker djupheten för djuphetens skull.

Antologin tar upp texter som till exempel Jorge Luis Borges, en av de viktigaste författarna inom Argentinsk litteratur och hans problem om att han inte vill skriva en annan Don Quijote utan han vill skriva just Don Quijote, trots att den redan är skriven. Lewis Carroll medverkar med en lång text om vart dagen tar vägen. Det är en allsköns blandning av stora författare som säger väldigt mycket om väldigt lite.

Är kejsaren naken?

Frågan är om kejsaren är naken eller om patafysik har något att erbjuda. Jag är själv lite förvånad över att svaret är ett rungande "ja". Antologin, och patafysiken, är en hyllning till det kreativa tänkandet och en kritik av rationaliteten som sätter både tanken och tänkaren i perspektiv och det är något vi behöver.

Boken är fylld av texter som är skapade för att ifrågasätta det logiska tänkandet och ifrågasätta vår okritiska syn på själva verkligheten. Det är inte bara för att befria våra egna tankebanor utan för att synliggöra också den verklighet som finns i mellanrummet. 

Bra att ha i bokhyllan

Textmässigt är boken en värdefull skatt och att använda det högtravande språket får en nästan poetisk rytm. Jag har boken i min egen bokhylla, för nöjesläsning, för att skratta åt mig själv och andra och för bläddring när jag söker sambanden som inte kan fyllas på annat sätt än genom patafysikt tänkande.

Patafysiken, de imaginära lösningarnas vetenskap, som symboliskt beviljar inbillningsstrukturationerna objektens egenskaper sådana de beskrivs genom sina möjligheter, är något vi alla behöver en släng av.

 

Ost

Av: Elsschot, Willem Tipsat av: Lars Karlsson

En ovanlig liten roman om den svåra konsten att sälja ost.

Beska droppar

Skrivet av: Hans Millgård

Tre skribenter med pennan som skarpslipat vapen. Stanislaw Jerzy Lec, Ambrose Bierce och Emil Cioran skrev bitsk och cyniskt med stora delar ironi och galghumor.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 6 oktober 2015