Seed

Missa inte denna omtalade SF-roman! En magnifik gestaltning av dysterhet och uppgivenhet.

Av: Ziegler, Rob
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2011
Låna

Klimatkollapsen i slutet av 2000-talet har helt förvandlat USA. De vansinnigt heta somrarna och de isande kalla vintrarna tvingar en alltmer utarmad befolkning att bli nomader. En hopplös och farlig tillvaro där alla rånar alla och ett kort ögonblicks bristande vaksamhet kan betyda slutet.

Företag med dunkla motiv

En starkt försvagad amerikansk regering har endast kontroll över östkusten. Den verkliga maktfaktorn är företaget Satori. En pulserande organism med oklart syfte, som byggts av instabila genier i utkanterna av ett raserat Denver.

Satoris maktposition bygger på dess förmåga att producera sädesslag som överlever det hårda klimatet. Skördarna säljs för dyra pengar till regeringen som sedan distribuerar säden till den fattiga befolkningen. En process som administreras av märkliga artificiella skapelser som går under benämningen "Designers".

När en av dessa Designers rymmer ser regeringen sin chans att rubba maktbalansen. Man skickar ut den stenhårde agenten Sienna Dross med uppdrag att fånga Designern till varje pris. Samtidigt rör sig Texas-grabben Brood i riktning mot Satori. Han söker efter sin bror som fångats in av Satori-agenter. En av tusentals med ett nytt sjukdomstillstånd som samlas in för dunkla motiv. Broods och Siennas öden kommer så småningom att sammanflätas i en slutkamp som kommer att avgöra nationens framtid.

Rob Zieglers debut Seed var en av förra årets mest omtalade SF-romaner. En magnifik gestaltning av dysterhet och uppgivenhet. Likaledes fascinerande är de inblickar man får i tankevärldar och känsloliv hos konstgjorda humanoider. Missa inte!

Zoo City

Av: Beukes, Lauren Tipsat av: Lennart Kihlberg

Zinzi tillhör en utstött grupp eftersom hon orsakat sin brors död. Hon livnär sig på att hitta försvunna saker och får ett erbjudande hon inte kan säga nej till.

The demi-monde

Av: Rees, Rod Tipsat av: Lennart Kihlberg

En amerikansk presidentdotter tillfångatas i en simulerad värld, där de farligaste och det sämsta från alla kulturer samlats.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 14 mars 2012