Sealed

Hudnära miljörysare.

Av: Booth, Naomi
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2017
Låna

I min barndom sändes en amerikansk miniserie på televisionen. Lite googlande ger för handen att den hette Helvetet på jorden, men själv minns jag inte mer än att det var väldigt varmt, att den slutade med en lång och skrämmande tagning av solen, och att de drack öl ur schampoflaskor (det var förstås så man visste att det utspelade sig i framtiden).

En mystisk sjukdom

Av något skäl kom jag att tänka på den när jag läste Sealed. Naomi Booth skriver om Australien i en nära framtid. Ett ungt havande par, Alice och Pete, flyttar till ett hus på vischan, där de hoppas kunna ta det lugnt den sista tiden av graviditeten, och där de hoppas ha kommit undan den mystiska sjukdom som härjar i städerna.

Människor och djur har nämligen hittats, med olika delar av kroppen igenvuxna. Alice upptäcker ett av de första fallen i sitt jobb för socialen, när hon undersöker varför de inte har haft kontakt med en hemlös man: han hittas kvävd, hans mun och näsa täckta av hans eget skinn.

Alice, bokens berättare, är på sätt och vis också själv innesluten i paranoia över att staten försöker tona ner allvaret, och i hypokondrin som får henne att se tecken på sjukdomen överallt. Inte heller är hon särskilt säker på varför hon ska vara med Pete, eller om hon alls vill vara förälder. Hela hennes livssituation är utan utvägar, och hon verkar knappt veta hur hon hamnade där hon är. Pete, å andra sidan, är irriterande optimistisk, och gör allt han kan för att Alice ska komma ut ur huset, och träffa grannarna.

Biologin har slagit bakut

Över hela boken hänger en tung last världsundergång. För att vara korrekt är det väl ingen klimatbok - uppvärmning och andra konsekvenser av att globala jämviktssystem faller ihop märks bara i att det är väldigt varmt hela tiden. Kan det har varit det som gjorde att jag kom att tänka på en amerikansk serie jag inte sett på 15 år?

I bokens fokus är istället miljögifter, där vi spillt ut så mycket skräp att biologin slagit bakut, och försöker skydda sig till varje pris. Den stora behållningen i Sealed är en alltför närvarande kroppslighet. Ben, muskler, hud är främmande. Svett, blod, avföring och galla, och allt bygger upp till ett utdraget och väl genomfört klimax. I någon avlägsen måtta påminner boken när den är som bäst om Han Kangs Vegetarianen, fastän aldrig fullt så bra. 

Egentligen har nog boken mer att säga om psykologi än om miljö. Men när vi nu ser ut att gå in i ännu en sommar av övermäktiga skogsbränder, kanske vi alla skulle må bra av ännu lite mer klimatångest, på det att vi må ta tag i saken på allvar? Så sätt er i solen, knäck en kall schampoflaska, och läs!

Våra texter

 1. The Fireman

  Tips Av: Hill, Joe Tipsat av: Tommy Bildström

  Välskriven postapokalyptisk skräckroman, där behållningen finns i berättelserna som uppstår i sprickorna när samhället faller sönder.

 2. Dystopier och undergångslitteratur

  Artikel Skrivet av: Ingrid Magnusson

  Den 21 december 2012 går vi enligt Mayakalendern under som civilisation och en undergångsstämning sprider sig över världen. Vi befinner oss i en global undergångstrend och det avspeglas även i litteraturen.

 3. Vegetarianen

  Tips Av: Han, Kang Tipsat av: Petra Mörtvik

  En suggestiv bok om makt och motstånd, kontroll och frihet, drömmar och verklighet som är omöjlig att lägga ifrån sig.

 4. Borne

  Tips Av: VanderMeer, Jeff Tipsat av: Anna Sahlén

  I ruinerna av en namnlös stad försöker Rachel överleva dess många hot. Under en av sina expeditioner efter förnödenheter hittar hon en okänd organism.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Emil Enbuska den 17 maj 2019