Sara och Felicia

Felicia Iosif kom till Sverige från Rumänien för att tigga. När hon mötte serietecknaren Sara Olausson blev det början på en ny vänskap som förändrade bådas liv.

Sara Olausson
Sara Olausson och Felicia Iosif möttes 2012, när Felicia satt och tiggde på en gata i Stockholm. Sara brukade gå förbi där, hon började hälsa på Felicia och gav henne pengar ibland.

En händelse som förändrade livet

En dag hände något som förändrade bådas liv. Sara gick förbi med sin femåriga son Sid. Han såg Felicias pappersmugg och tog "skatten" som han hittat, mynten i muggen. Sara blev väldigt generad och förklarade för Sid att det var Felicias pengar, han måste lämna tillbaka dem. Då gav Felicia en femkrona till Sid för att han skulle köpa glass. Sara blev alldeles paff. Hur kunde Felicia, som hade så lite, ge pengar till hennes son?

Händelsen vände upp och ner på allt för Sara. För första gången förstod hon på riktigt att här satt en människa precis som hon själv och tankarna började snurra runt i huvudet.

På natten kunde Sara inte sova. Hon tänkte på Felicia och undrade vem hon var, varifrån hon kom, var hon sov nu. Sara bestämde sig för att gå tillbaka nästa dag och hoppades att Felicia skulle vara där. Och det var hon!

Början på en vänskap

Sara satte sig ner på gatan bredvid Felicia. Med hjälp av teckenspråk, lite spanska, italienska och en översättningsapp lyckades de börja prata med varandra, trots att Sara inte kunde rumänska och Felicia inte kunde svenska.

Omslaget till seriealbumet Felicia av Felicia Iosif och Sara Olausson
När de hade lärt känna varandra ville Sara, som är serietecknare, berätta Felicias historia. Det kändes viktigt att andra skulle få veta varför människor är här och tigger. Tillsammans skapade de seriealbumet Felicia. Sara säger själv att det är den bok hon är mest glad för. Sara startade också en facebook-grupp med en insamling för att hjälpa Felicia.

Klassbesök i Obbola och Holmsund

I oktober 2015 fick femteklassarna på Obbolaskolan, Sandviksskolan och Storsjöskolan träffa Sara och Felicia och lyssna på deras berättelse. En berättelse om många svårigheter, men också om vänskap och hopp och många skratt.

Felicia berättade om sitt liv i Rumänien och hur svårt de har haft det. Sedan hon träffade Sara har hennes liv blivit mycket bättre och vackrare, säger hon. Innan dess hade hon inga vänner. Sara sa att hon är jättejätteglad att hon träffade Felicia. Det var som att träffa en vän, men annorlunda och svårt.

Framtidshopp

Även Felicias familj har fått det bättre. De har ett nytt hus, Felicias man Ionut har körkort och bil och Felicia får lön från försäljningen av boken. Nu känns det som om det finns hopp, att det kan bli bättre i framtiden.

Felicias dotter Izabela är kvar i Rumänien, hos sin mormor, och går i skolan där. Skolan är viktig, säger Felicia, den är vägen till framtiden. Själv fick hon bara gå sju år i skolan.

Förhoppningsvis kan Izabela få ett lättare liv än Felicia har haft, tack vare Sara och alla andra människor som hjälpt dem. Kanske kan boken med Felicias berättelse också få fler människor att förstå hur de fattiga romerna i Rumänien har det, och på så vis hjälpa dem att få det bättre.

Text: Hanna Widman, Obbola bibliotek
Foto: Garbriel Liljevall

 1. Felicia

  Av: Olausson, Sara
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Teckningskonst och teckningar
  Finns som: Bok
 2. Felicia

  Av: Olausson, Sara
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok

Djuren

Av: Olausson, Sara Tipsat av: Annika Edlund

I den här glada pekboken får vi möta Ugglan, Fisken, Blåmesen och många andra djur. Den rimmade texten är skriven med versaler och kan också passa den som just har börjat läsa själv.

Tiggaren och haren

Av: Kyrö, Tuomas Tipsat av: Sonja Viklund

Tiggaren Vatanescus eländiga tillvaro i det karga Finland skildras med underbar humor och berättarglädje.