Sanningssägaren Anna Politkovskaja
Anna Politkovskaja och många av hennes kollegor har offrat sin personliga säkerhet för att föra vidare vittnesmål om krigsförbrytelser och förföljelse i Ryssland. Ett land som formellt betecknas som en demokrati.
Flera organisationer för skydd av mediearbetare är ense om att Ryssland är ett av världens farligaste länder för journalister. Anna Politkovskaja var nummer 211 av enligt flera källor mer än 300 i tjänsten mördade och dödade journalister sedan Sovjetunionens fall. Och då finns inte de journalister med i beräkningarnar som hotats till livet, överlevt mordförsök och andra tillbud.
Hon var en världskänd journalist och författare redan innan hon dog och har kommit att symbolisera kampen för individuella rättigheter och demokrati som hon och hennes kollegor har fört i Ryssland. Hennes artiklar och böcker handlar om människoöden, och de många orättvisor som folket i hennes hemland har utsatts för.
Kvar i Ryssland trots ständiga hot
I västvärlden reagerade vi starkt och fördömde mordet på Anna Politkovskaja, men dådet var inte oväntat då hon flera gånger hotats till livet, överlevt mordförsök, kidnappats och misshandlats på grund av sitt arbete.
Anna Politkovskaja levde med rädslan, men vägrade fly från Ryssland och fortsatte arbeta in i det sista. Steve LeVine var tidigare korrespondent i bland annat Kaukasus och andra delar av forna Sovjetunionen. Han berättar i en föreläsning för The Commonwealth Club om hur Anna Politkovskaja brukade gå tillväga i sitt arbete på tidskriften Novaya gazeta:
– En typisk dag för henne innebar att gå till jobbet och hitta en stor bunt post på skrivbordet och människor i en lång kö utanför kontoret. De fyllde hela korridoren i väntan på att berätta sin historia för henne.
Vikten av att förmedla sanningen
Anna Politkovskaja arbetade på samma sätt när hon reste till Tjetjenien. Hon åkte till läger efter läger och samlade på vittnesmål från köande människor som ville berätta om både militärers och rebellers brott. Hon var noga med att påpeka att det inte bara var hon själv som var i fara, utan att vem som helst som gav henne information också var en måltavla.
Novaya gazeta slutade, efter ytterligare mord på journalister och andra med anknytning till tidningen, att skicka korrespondenter till Tjetjenien. För Novaya gazetas redaktör Dmitry Muratov är det nu ännu viktigare att fortsätta förmedla sanningen än innan hans tre kollegor och vänner mördades. Vid en prisutdelning från organisationen Committee to protect journalists 2007, förklarade han varför:
– Efter Annas död ville jag lägga ned hela tidskriften och skicka den åt helvete. Läsarna och journalisterna fick mig att fortsätta publicera. För att vår publik, våra miljontals läsare, är människor som delar våra demokratiska värderingar. Äkta demokrati och inte en imitation.
Dog för demokratin
Anna Politkovskajas och hennes kollegors motvind kan tyckas orkanstarka, men de fortsatte gå upprätt mot makthavarna i Moskva, den federala säkerhetstjänsten FSB, Moskvastyrda tjetjenska ledare och andra som intresseras av att hålla rysk demokrati och yttrandefrihet på mattan.
På Vladimir Putins födelsedag i oktober 2006 hittades Anna Politkovskaja död i hissen vid hennes lägenhet i Moskva. Hon hade fem kulor i kroppen, varav en i huvudet. Hittills har den hyrda mördaren ställts inför rätta, men inte den som beställde mordet.