Samurajsommar

En perfekt bok att läsa på sommaren, idag är det nästan 25 grader och jag känner i kroppen hur skönt det är med värme, sol och bad. Den härliga känslan borde också Kenny och hans kompisar som boken handlar om få uppleva. Men deras sommar blir en helt annan...

Det är tidigt 1960-tal, Kenny betyder svärd på japanska och är det namn som Tommy valt åt sig själv. Det är Kennys sista sommar på kollot men föreståndaren, kallad Kärringen, styr med järnhand och stället liknar mest ett fångläger. "Lita aldrig på dom stora!" har blivit en självklar regel för Kenny och hans gäng. Deras stora hemlighet och tillflyktsort är samurajslottet som dom bygger i skogen.
 
”Samuraj blev man genom födsel och inte genom utnämning. Men det kunde hända att nån blev adopterad av en samurajfamilj – om den adopterade visade sig vara värdig en sån ära. Jag trodde inte att jag skulle bli adopterad i Japan. Men jag kunde leva som en samuraj, lära mig allt som samurajerna kunde. Inte bara den här sommaren. Alltid”.
 
Sommarens ljusglimt är dock det nyväckta intresset för Kerstin, som till Kennys egen överraskning visar sig vara både smart och lätt att prata med.
 
Läs denna välskrivna bok lämplig för många åldrar. En barndomsskildring om vuxensvek, rädsla, mod och kamratskap bland barn. Boken blev nominerad till Augustpriset 2005.
 
Boken är första delen i en planerad trilogi och jag måste genast gå och låna uppföljaren Drakmånad.

Om man heter Robin

Av: Karlsson, Ylva Tipsat av: Susanne Midebjörk

Andra gången han såg flickan var från köksfönstret. Hon satt på en gunga på gården och drog med fötterna i den blöta sanden. När Robin kom ut var hon borta. Gungan där hon suttit rörde sig inte.


De sju samurajerna

Tipsat av: Robert Rösth

En stilbildande klassiker från 1954. Verklighetens siste samuraj dog i mitten av 1800-talet, men myterna om de japanska krigarna lever kvar tack vare filmer som den här.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Ingalill Stenmark den 30 juli 2008