Samefolkets dag – 100 år sedan första landsmötet

Den 6 februari firas samefolkets dag över hela Sápmi. Vi har samlat våra artiklar i ämnet och tipsar om läsning på samiska och om samisk kultur.

Den 6 februari 2017 är det 100 år sedan Elsa Laula Renberg och Daniel Mortenson kallade till det första samiska landsmötet i Trondheim.

Karta över Europa med Sápmi markerat
Karta över Europa med Sápmi marketat i rött. Bild: Wikimedia commons, CC BY-SA 3.0
Den "samiska nationaldagen", som dagen ibland också kallas, firas därför den 6 februari över hela Sápmi. Mer än 100 personer, från norr till söder och över nationsgränserna, deltog i mötet och en stor del av dem var kvinnor.

1992 beslutades det att firandet av samernas gemensamma dag ska ske den 6 februari på Samerådets 15:e samekonferens i Helsingfors. 

Den officiella samiska nationalsången heter Sámi soga lávlla. Texten är skriven 1906 av Isak Saba och melodin är komponerad av Arne Sörlie.

Firande i Umeåregionen under våren

Samiska veckan, Ubmejen biejvieh, firas varje år i Umeå i mars. I år ligger fokus på samiska kvinnor, som just Elsa Laula Renberg, med temat "Kvinnor som går före – Staalehke nyjsenh". Hos Umeåregionens turistguide Visitumea.se kan du ta del av aktuella arrangemang och hitta året runt-aktiviteter.

Mer intressant läsning

Vi har samlat tipslistor, intervjuer och artiklar här intill och hoppas att du ska hitta något som intresserar just dig.

Läs mer på Samiskt informationscentrums webbplats Samer.se
Läs mer om Västerbottens samebyar på Länsstyrelsen i Västerbottens webbplats  

Boktips

 1. Elsa Laula Renberg

  Undertitel: historien om samefolkets store Minerva
  Av: Johansen, Siri Broch
  Språk:
  Norska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Historia, geografi och historiska hjälpvetenskaper
  Finns som: Bok

Läs mer

 1. Läs på samiska

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Minabibliotek tipsar om ungdomsböcker på samiska. Lite fantasy, en dos kärlek och några spännande äventyr.

 2. Om samiska kulturpersonligheter

  Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  År 2014 var Umeå europeisk kulturhuvudstad. Vi uppmärksammade då en kulturpersonlighet med samisk anknytning för varje årstid i den samiska kalendern. Här hittar du alla porträtten.

 3. Tiden, tålamodet och Yngve Ryd

  Skrivet av: Åke Samuelsson

  Författaren Yngve Ryd intresserade sig för den gamla norrbottniska folkkulturen och gav tid och tålamod för att ta reda på allt som fanns att veta. Tidsplaner för att tömma ut ett ämne var oseriöst tyckte han själv.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 5 februari 2013