Saker som vi döljer

Claude vill vara flicka och hens familj gör det möjligt. Men att ha hemligheter och bryta mot normer utmanar omgivningen.

Claude är fem år och älskar att klä sig i prinsessklänningar, hans dröm är att bli flicka när han blir stor. Föräldrarna tar till en början emot hans kommentarer med ett överseende leende, det där växer nog bort snart. Men tiden går och det står allt mer klart att den son de trodde sig ha egentligen är en flicka. 

Sanningen kommer ikapp

Familjen accepterar och behandlar Claude som en flicka men vet inte hur de ska förmedla till omgivningen att deras barn är en transperson. När familjen väljer att flytta till en annan ort för att kunna starta om på nytt, väljer de att inte tala om för sin omgivning att Claude biologiskt sett är pojke.

Claude byter namn till Poppy och får flera nya goda vänner. Äntligen kan Poppy vara sig själv. Men sanningen hinner i kapp familjen och hela livet ställs på ända. 

Boken visar tydligt hur svårt det kan vara för såväl den egna familjen som för omgivningen att hantera människor som bryter mot normen. Att det vi inte känner till kan skrämma oss och att saker som vi döljer förr eller senare kommer upp till ytan. 

Fler tips

  1. Annabel

    Av: Winter, Kathleen Tipsat av: Hanna Widman

    Wayne föds med både en pojkes och en flickas könsorgan, men uppfostras som pojke. Sanningen hålls dold för alla, även honom själv.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Elenor Lindberg den 26 mars 2021