Sagostund på två språk

Söndag 21 februari firades internationella modersmålsdagen, med flerspråkiga sagostunder på några bibliotek i Umeå kommun. Redan veckan innan var det tvåspråkig sagostund på Ålidhemsbiblioteket.

Sagostund på tigrinja och svenska med boken En stackars liten haj. Ålidhemsbiblioteket.
Det är tisdag förmiddag och på Ålidhemsbiblioteket är det sagostund. Barnen får höra berättelsen om den lilla hajen som råkat komma ifrån sin mamma och hamnat i badkaret hos en pojke. De får höra den både på svenska och tigrinja.

Internationella modersmålsdagen

21 februari är UNESCOs internationella modersmålsdag. 2016 är det en söndag och tre bibliotek i Umeå kommun bjuder in till sagostunder på flera språk. Det är ett samarbete med modersmålslärare från kompetenscentrum för flerspråkighet.

Några bibliotek har tjuvstartat genom att bjuda in förskolor till tvåspråkiga sagostunder redan i veckan innan. Här på Ålidhemsbiblioteket idag är det Amanuel Bokrezion och Cecilia Englund som läser för barnen. Amanuel Bokrezion arbetar som modersmålslärare i tigrinja för yngre barn och Cecilia Englund arbetar som barnbibliotekarie.

Ett nytt arbetssätt

För båda två är det ett nytt och roligt sätt att jobba. De läser en sida i taget, först på svenska och sedan på tigrinja. Samtidigt visas bilder från boken på en smartboard. Barnen sitter blick stilla och följer med i den spännande historien om pojken som hjälper den lilla hajen tillbaka till havet.

När berättelsen är slut får sagostunden bra betyg av barnen.

– Det var roligt att krypa i en tunnel för att komma in i sagorummet, roligt att höra en saga och roligt att få titta på ett svärd.

Mjukishaj och boken En stackars liten haj
Innan barnen går tillbaka till förskolan får de sjunga ett par haj-sånger, rita några haj-bilder och äta haj-fenor.

Årets Give me five-bok

Boken som Cecilia Englund och Amanuel Bokrezion läste heter En stackars liten haj, av Mårten Sandén och Per Gustavsson. Det är årets bok i Give me five, ett läsfrämjande samarbete mellan bibliotek, förskolepedagoger och femåringar.

Undrar du vad boken heter på tigrinja? Här är svaret:

En stackars liten haj på tigrinja
 

Sagostunder på flera språk

Missa inte de flerspråkiga sagostunderna på söndag 21 februari, på Ersbodabiblioteket, Ålidhemsbiblioteket och Umeå stadsbibliotek. I informationen här till höger kan du läsa vilka tider och språk som gäller.

Text och foto: Åsa Zetterström, Minabibliotek.se

På Skolverkets temasidor om modersmål finns mycket information och material för dig som arbetar i förskola och skola (länken öppnas i ett nytt fönster)

  1. En stackars liten haj

    Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Anna Sahlén

    En pojke älskar att bada men är så förskräckligt rädd för hajar.

Sånger för en stackars liten haj

Skrivet av: Jesper Salander

Lyssna på haj-sånger, inspirerade av Mårten Sandén och Per Gustavssons bok om En stackars liten haj. Årets Give me five-bok i Umeå läsåret 2015-2016.

På upptäcksfärd med En stackars liten haj

Skrivet av: Maria Nordenback

I år läser Umeås 5-åringar bilderboken En stackars liten haj. Utifrån bokens olika teman fördjupar sig barnen i skapande verksamhet, drama, musik, berättande, lek och rörelse. Och lär sig om hajar.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 16 februari 2016